Obědy v novém roce lehce podražily
ČTK: V prvních 14 dnech letošního roku se mírně zvýšily útraty lidí za obědy v restauracích proti loňskému prosinci, nejvíce v Praze a v Brně. Situace je tak odlišná od předchozích let, kdy naopak lidé v restauracích za obědy utráceli méně. ČTK to sdělil Zbyněk Vystrčil ze společnosti Edenred, která nabízí stravenky a stravenkové karty Ticket Restaurant.
"Vysvětlením může být jednak nárůst cen poledních menu, které se do útrat promítají. Druhým důvodem pak může být ochota utrácet za jídlo stejné množství peněz jako před koncem roku," dodal.
Podle něho se restauratérům zvyšují náklady nejrychleji za posledních několik let. "Inflace roste nejrychleji od roku 2012 a je z velké části tažena vzhůru rostoucí cenou potravin. Navíc jim rostou i další náklady, protože kvůli nedostatku personálu musí zvyšovat mzdy. Se začátkem roku se tak mnozí restauratéři zřejmě rozhodli zvýšit ceny, a to vede i k vyšším útratám," uvedl Vystrčil.
V Praze a Brně se tak průměrná útrata zvýšila proti prosinci o 50 haléřů. V Praze se na začátku ledna v průměru za oběd platilo 143,7 Kč, v Brně 134,6 Kč. Republikový průměr za první polovinu ledna činil 127,6 Kč, o dvacetník více než v prosinci.
Podle provozovatele restauračních systémů Storyous se na vzorku 37 pražských podniků z prvních lednových dní ukazuje, že u 11 z nich došlo ke zdražení menu. Cena se tak v průměru zvedla o pět procent.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00