gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

AHR ČR: Odbory jdou proti zájmu zaměstnanců

AHR ČR: Odbory jdou proti zájmu zaměstnanců

AHR ČR: Odbory v pátek varovaly premiéra před zaměstnaneckými paušály na stravu s údajně "dost závažnými informacemi". Nyní přišlo vedení odborů s varováním, že podnikatelé budou využívat paušály ke snižování mezd, které sníží o paušální příspěvek na stravu.

 

To vše za situace, kdy se všichni zaměstnavatelé snaží udržet své zaměstnance a více je motivovat. Tlak, který nejvyšší vedení odborů vytváří, aby zamezilo rozšiřování zaměstnaneckých benefitů, tedy pokračuje. Přitom papírové stravenky nikdo neruší, jde pouze o záměr vytvořit další varianty k zajištění stravování zaměstnanců.

 

Odbory údajně měly pro premiéra "závažné informace", reprofoto iDnes.cz

 

Asociace hotelů a restaurací České republiky je přesvědčena, že žádný katastrofický scénář nehrozí, ale návrh, který by přispěl k rozšíření konkurenčního prostředí v oblasti stravování zaměstnanců je zjevně trnem v oku mnoha zainteresovaným. "Odbory by obecně měly spíše zastupovat zájmy zaměstnanců, než bránit rozšiřování jejich benefitů. Z tohoto pohledu je postoj odborů nelogický. Jsem přesvědčen, že by lidé uvítali v některých případech finanční příspěvek na stravu spíše, než papírové stravenky, které mají mnohdy problém uplatnit, a navíc jim pravidelně na konci roku propadá jejich platnost. Navíc, ještě před zavedením dalšího benefitu pro zaměstnance předem napadat podnikatele s tím, že budou systém zneužívat, rozhodně nesvědčí o snaze hledat optimální řešení pro všechny zaměstnance, ale je spíše příkladem vytváření argumentů na základě nepodložených domněnek,“ uvedl v pátek Václav Stárek, prezident AHR ČR. 

 

Skutečností zůstává, že papírové stravenky jsou anachronismem ve stylu potravinových lístků, jsou zneužívány k opakovanému použití, je s nimi spojena velká administrativní zátěž zaměstnavatelů, ale hlavně těch, kdo je od koncového zákazníka přijímají. 

 

Placení, ilustrační fotografie

 

Nikdo také dosud veřejně nehovoří o tom, že tento systém může fungovat jen tehdy, pokud jej budou restaurace a obchody akceptovat. V současné době již třetina restaurací stravenky vůbec nepřijímá a zákazníci se tomu bez problémů přizpůsobují. Stejně tak v celkovém objemu tržeb pro restaurace představují stravenky podíl pouze 15 %.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Asociace hotelů a restaurací ČR

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Reprofoto: iDnes.cz 

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.