Španělku nezabilo jídlo z michelinské restaurace
Soud ve španělské Valencii konečně rozhodl: michelinská restaurace RiFF německého šéfkuchaře Bernda Knöllera, rovněž ve Valencii, nenese odpovědnost za loňskou smrt její zákaznice.
Případ byl světovými médii ostře sledován. Šestačtytřicetiletá Španělka přišla do restaurace v pátek 15. února 2019 společně se synem a manželem oslavit manželovy narozeniny. Po večeři a příchodu domů se jim všem udělalo špatně, nejvíce ovšem právě jí. Celou sobotu zvracela a v neděli ráno byla nalezena mrtvá.
Místní úřady zahájily vyšetřování a majitel a šéfkuchař v jedné osobě se rozhodl restauraci okamžitě uzavřít, ačkoliv tehdy ještě nebylo jasné, zdali nešťastná událost přímo souvisí s jeho podnikem. Kontrola v kuchyni žádné pochybení neobjevila. “Ať už byl důvod jakýkoli, chtěl bych rodině vyjádřit soustrast. Doufám, že se vše brzy vyšetří,“ uvedl ve vyjádření. “Moje restaurace zůstane uzavřena, dokud nebude celé věci konec a my nedokáže zajistit zákazníkům plný servis,“ dodal Knöller.
Mezitím se ale ukázalo, že trávicí potíže, naštěstí bez vážných následků, zaznamenalo dalších 26 hostů restaurace. Spekulovalo se o tom, že mohlo dojít k záměně jedlých hub za jedovaté; oběť večeřela rizoto se smrži. Smrž je chutná houba charakteristického vzhledu, ale jsou zaznamenány případy otravy velmi podobně vyhlížejícím ucháčem obecným. Ten byl sice dříve považován za jedlou houbu, musel ovšem vždy projít důkladnou tepelnou úpravou.
Teprve teď je konec všem dohadům. Soud rozhodl na základě výsledků pitvy, podle kterých bylo příčinou úmrtí respirační selhání v kombinaci s vrozenou nemocí ledvin, že žena zemřela přirozenou smrtí. Stejně jako dalších 26 lidí si sice z večeře sice odnesla lehkou otravu jídlem, ta ji ale nezabila.
Bernd Knöller a všichni z jeho týmu, stejně jako dodavatel hub, se teď snad opět klidně vyspí. Restaurace je znovu v provozu. A média? Pro většinu z nich zpráva o osvobozujícím rozsudku bohužel není zdaleka tak atraktivni jako titulky o "michelinské smrti" před rokem, takže se těžko objevi na prvních stránkách.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: tisková agentura EFE
Fotografie: Xavier Mollà, www.restaurante-riff.com