Svijany třikrát stříbrné ve World Beer Idol
Rovnou tři stříbrné medaile si z třetího ročníku profesionální degustační soutěže piva World Beer Idol odnesl Pivovar Svijany. V konkurenci 150 piv ze 17 zemí světa se jako jediná česká piva dokázaly prosadit Svijanský Máz, Svijanský Rytíř a Svijanská Kněžna. Oznámil to pořadatel světové soutěže Jakub Veselý.
Nejlepší evropští degustátoři, zástupci velkoobchodů a pivní publicisté se sešli v polovině ledna v Rodinném pivovaru Zichovec, aby vybrali světový pivní idol pro letošní rok. V komisi vedle sebe zasedl například respektovaný emeritní sládek pivovaru U Fleků Ivan Chramosil a mistr světa v pivním sommeliérství, Stephan Hilbrandt. Kontroling přihlášených vzorků podle Jakuba Veselého zaštítil Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.
Soutěž World Beer Idol, hodnotící komise
“Těší nás, že se v těžké konkurenci vzorků ze 17 zemí světa prosadil i český zástupce. Oceněný pivovar Svijany dokázal, že tradičně vařený český ležák má v rozmanitém světě piva svoje místo a nepředpokládám, že by se na tom v budoucnu něco změnilo,” uvedl Jakub Veselý.
Pivovar Svijany si zakládá na tradičním výrobním postupu tzv. dvourmutového způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobého zrání piva v ležáckých sklepích. Všechna jeho klasická, nepasterovaná česká piva doprovází dlouhý seznam různých cen. Svijanská Kněžna stála naposledy na stupních vítězů loni na podzim na osmém ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv z domácí české produkce Cerevisia Specialis - Pivní speciál roku 2017.
“Vždy při takových příležitostech opakuji, že pro nás jsou nejdůležitější především reakce spotřebitelů. Ale samozřejmě nás těší i každé ocenění od odborné poroty, protože nám opět dokazuje, že naše tradiční výrobní postupy mají i dnes smysl,“ řekl k nejnovějšímu úspěchu svijanských piv sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík.
Svijanská Kněžna 13 % se vyrábí z vybraných speciálních sladů, které jí dodávají specifickou kávově-karamelovou chuť. Ve Svijanech se vaří od roku 1999. Výborně se hodí k dobrému jídlu a mimořádnou oblibu si získala jako součást řezaného piva s kterýmkoli jiným pivem ze Svijan – různými kombinacemi lze dosáhnout různé chutě, vůně a stupňovitosti.
Svijanský Rytíř 12 % je za studena dochmelovaný ležák. Vyznačuje se velmi specifickou a unikátní hořkostí a ve Svijanech se vaří od roku 2001 při využití výjimečných chmelů z vlastních chmelnic pivovaru v oblasti Polepských Blat. Nese zřetelný rukopis sládka Petra Menšíka, z jehož experimentů s domácím vařením piva vlastně původně vznikl.
Svijanský Máz 11 % - svijanská klasika a nejprodávanější svijanské pivo jak v točené, tak lahvové variantě. Pivovar jej vyrábí již od roku 1998, kdy rychle zaplnilo mezeru mezi slabšími pivy “na žízeň” a silnějšími dvanáctkami - ležáky.