Gastro zprávy z regionů: Není to dobrý!
Málo informací, nejasná pravidla, výpadek v příjmech a složité vyplňování žádostí o podporu nebo o úvěr - to všechno aktuální ztěžuje život podnikatelům v gastronomii napříč regiony České republiky.
Restaurace v Pardubickém kraji živoří, přežívají z úspor
Restaurace v Pardubickém kraji, které v sezoně provozují venkovní zahrádky, nedočkavě čekají, až je budou moci otevřít. Některé po vládních nařízeních kvůli epidemii nemoci covid-19 zavřely, jiné udržují alespoň částečný provoz. I ty však omezení provozu citelně finančně zasáhlo.
Pizzerie Galera na Pernštýnském náměstí v Pardubicích zachovala rozvoz jídel nebo prodej z okénka. "Jsme odhadem tak na deseti procentech tržeb. Jeden kluk už sám odešel, protože jsme na něj neměli peníze, další dva zaměstnanci jsou doma a nemáme pro ně na výplatu," řekl ČTK Želimir Alivojvodič, spolumajitel pizzerie.
Snažil se získat státní příspěvek na částečnou úhradu mezd, takzvaný kurzarbeit. Přes pomoc účetní poradkyně i konzultace s kolegy z jiných restaurací z Pardubic však žádost musí přepracovat. "Nikdo neví, jak se to má vyplnit. Je to strašně složité, ani banka nám nedokázala poradit," řekl restauratér původem z Chorvatska.
Provoz se snaží udržet z vlastních peněz, jen se třemi zaměstnanci. Loni investoval do vzduchotechniky a dalšího vybavení, podnik opustit nechce. Majitelka objektu restauraci snížila nájem, později jej ale zřejmě bude muset doplatit. Dodavatelé chtějí navíc platit v hotovosti při doručení zboží.
Majitel restaurace v Kroměříži nepropouští, věří v návrat hostů
Majitel kroměřížské restaurace Radniční sklípek Filip Janda nepropustil žádného z 11 zaměstnanců. Provoz podniku v centru města, který je kvůli pandemii koronaviru už měsíc uzavřený, se snaží udržet rozvozem jídel do domácností a prodejem přes okénko. Tržby restaurace však ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesly o více než polovinu, řekl dnes ČTK Janda.
"V prodejích jsme na tom mizerně, na nějakých 40 procentech běžného stavu. A to ještě relativně můžeme být rádi. Třeba Velikonoce teď byly pěkné, je jasné, že nebýt koronaviru, tak by byl dobrý kšeft. Ale s tím nikdo nic neudělá," uvedl majitel podniku.
Podle restauratérů Vysočiny by bylo obtížné otevřít jen zahrádky
Podle restauratérů z Vysočiny oslovených ČTK by nejspíš bylo obtížné otevřít letní zahrádky, aniž by fungovala i vnitřní část restaurace. Vládní plán postupného otevírání provozoven předpokládá povolení zahrádek od 25. května, zatímco vnitřní prostory restaurací a hospod by fungovaly od 8. června. Restauratéři ale počítají i s tím, že se představený harmonogram může změnit.
"Podle mě je to rozetapování zbytečně komplikované," řekl ČTK Jiří Rauš. Provozuje hotel a restauraci ve Velké Bíteši, kde pracuje 30 lidí. Například, pokud by restaurace měla otevřenou jen venkovní zahrádku, tak by podle Rauše při zhoršení počasí nebylo navařené jídlo kde prodat. Návštěvníci by také museli chodit do restaurace na toalety. Podle něj by bylo lepší nechat otevřít restaurace i se zahrádkami najednou, třeba od 1. června.
Fungování venkovní zahrádky bez vnitřních prostor restaurace si zatím neumí představit ani Karel Palán z Hostince U Palánů v Havlíčkově Brodě - Perknově. Očekává, že pravidla stát ještě upřesní. "Já osobně si myslím, že pokud se objeví druhá vlna viru, může se všechno také ještě změnit," podotkl. V hostinci pracují členové jeho rodiny i další zaměstnanci. "Neradi bychom je propouštěli," uvedl.
Restauratéři v Brně se obávají, že nebude ani na mzdy
Brněnští restauratéři se obávají, že další dva měsíce mimo provoz jim neumožní platit ani mzdové náklady. Současná vládní pomoc podle nich nestačí. Některé restaurace se proto účastní projektů, které jim zajistí alespoň nějaký obrat. Nejvíce využívají platformy Dáme jídlo a Wolt pro rozvoz jídel. Vznikl také nový projekt na rozvoz hotových jídel Rohlík Bistro. Restaurace otevírají i výdejová okna. Chtějí si tak udržet zaměstnance, náklady jim to však zdaleka nepokryje.
Do různých projektů se zapojil Lokál u Caipla v centru Brna. "Děláme, co můžeme, abychom situaci ustáli. Máme otevřené výdejní okno a čepujeme pivo s sebou. Zapojili jsme se také do projektu Rohlík Bistro. Dva měsíce mimo provoz pro nás však budou ekonomicky náročné," řekl vedoucí Lokálu u Caipla Petr Opálka.
Vládou uvolněné státní peníze na záchranu restaurací podle společnosti Ambiente, která provozuje kromě Lokálu u Caipla i další restaurace v Česku, nebudou stačit. "Doufali jsme, že se restaurace otevřou dřív. Je to měsíc, co jsme zavřeli, a do otevření zbývá ještě dvakrát tolik. Záchranné programy proto budou muset být rozšířené co do délky i rozsahu. Nemáme prostředky, abychom platili 35 procent čistých mezd všech zaměstnanců tak dlouhou dobu," uvedla mluvčí společnosti Šárka Hamanová.
Restaurace U Mamlasů na náměstí Svobody se otevřela loni. Provozovatelé doufají, že se i přes vládní opatření udrží. "Nezapojili jsem se do žádných projektů jako Dáme jídlo, protože jsme restauraci otevřeli nově a zatím nejsme v povědomí. Bylo by to mnohem náročnější a asi by se to nevyplatilo. Nemáme ani výdejní okno, protože jsme zjistili, že by to nepokrylo ani náklady na personál," řekl Josef Říha z restaurace U Mamlasů.
Provozovatelům restaurací v Olomouci chybí přesnější pravidla pro otevření
Přesnější pravidla pro plánované otevření venkovních částí restaurací a následně vnitřních prostor, o kterém v úterý rozhodla vláda, zatím postrádají provozovatelé restaurací v Olomouci. Poukazují například na nejasnosti ohledně fungování vnitřních toalet při obnoveném provozu zahrádek či o případném povinném rozestupu hostů. Několikatýdenní uzavření provozoven se restauratéři v Olomouci stejně jako jejich kolegové v celé zemi snaží přečkat pomocí rozvozu jídel či nápojů zákazníkům. Vládou schválený harmonogram postupného otevírání obchodů a restaurací považují za pomyslné světlo na konci tunelu.
Podle provozovatele olomouckých restaurací Drápal a U Mořice Františka Lorence by se mělo například vyjasnit, zda hosté po květnovém otevření venkovních posezení budou moci využívat toalety uvnitř restaurací, které jinak zůstanou pro veřejnost až do 8. června uzavřené. "Přece kvůli tomu nepůjdou domů a pak se zase nevrátí na zahrádku," podotkl
Pravidla pro postupnou obnovu provozu restaurací zatím postrádá také podnikatel Zdenek Kortiš, který v centru Olomouce provozuje The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar. Není například jasné, zda hosté budou moci na venkovní zahrádce a poté uvnitř provozovny sedět vedle sebe nebo budou muset dodržet nějaký rozestup. "Zahrádky budou přeplněné. Zatím nevíme, jak to hodlají řešit. Nicméně aspoň víme termíny a budeme čekat na další informace," podotkl Kortiš.
V Jičíně kvůli koronaviru skončil Hotel Jičín i s restaurací
V úterý kvůli ekonomickým ztrátám z titulu koronavirové krize skončil po 18 letech Hotel Jičín i se známou restaurací U Dělové koule 1866. ČTK to včera řekl spolumajitel hotelu Jan Ent. Hotel a restaurace byly z nařízení vlády od poloviny března mimo provoz. Podle Enta se trvalé náklady v řádech statisíců korun měsíčně při zastaveném provozu již nedaly utáhnout. Pomoc státu podnikatelům v cestovním ruchu je podle něj nedostatečná.
Hotel Jičín měl v 16 pokojích 36 lůžek a i s restaurací dával práci patnácti lidem. "Bohužel nejsme schopni to finančně udržet. Na hotelu jsme za březen přišli na potvrzených rezervacích o 500.000 korun a za duben o více než milion. Zaměřujeme se na turisty a zahraniční klientelu, ale to všechno odpadlo," řekl Ent.
I v případě otevření 8. června, jak restauracím a hotelům povolila vláda, nepůjde podle Enta našetřit na to, aby hotel přežil tradičně slabou zimní sezonu. "Objekt zakonzervujeme a počkáme na lepší časy," řekl Ent, do jehož podnikatelských aktivit patří i jičínské hotely Rieger a reStart.
Studie: V jižních Čechách zanikne 4200 pozic v cestovním ruchu
Kvůli dopadům šíření koronaviru zanikne v jižních Čechách 4200 pracovních míst ve službách spjatých s cestovním ruchem, což je čtvrtina. Ve veřejných rozpočtech bude kvůli omezením scházet 3,4 miliardy korun z poplatků i daní, které stát nevybere. Vyplývá to ze studie, kterou si nechala zpracovat Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) a jež počítá s tím, že v červnu začnou turistické služby fungovat. Rozvoji oboru by kromě jiného pomohlo, kdyby památkáři zlevnili vstupné.
Síť veganských bister Vegg-go majitele firmy Emco je v insolvenci
Provozovatel sítě veganských bister a restaurací Vegg-go, firma Simple Food, skončil v insolvenci. Uvedl to včera server E15.cz. Podle většinového vlastníka Simple Food, majitele potravinářské firmy Emco Zdeňka Jahody, k tomu přispěla omezení zavedená vládou kvůli koronaviru. Simple Food má podle serveru dluhy přes 125 milionů korun. Síť Vegg-go má nyní osm poboček a zhruba 80 zaměstnanců.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00