AHR: Rozvolňování opatření je chaotické
ČTK: Uvolňování služeb je chaotické a rozpačité, podpora státu pro podnikatele v ubytovacích a stravovacích službách nedostatečná. Ubytovací zařízení jsou diskriminována, měla by se otevřít už od 11. května, i za předpokladu limitované kapacity. V páteční tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR).
Stanovení podmínek pro provoz restauračních zahrádek, které budou moci fungovat s obsluhou a hosté budou smět používat vnitřní zázemí, AHR vítá. Nelogické je podle ní ale to, že od 11. května se budou moci konat akce do 100 účastníků, včetně kin, divadel, cirkusů a svateb, s otevřením ubytovacích zařízení včetně jejich restaurací a kaváren vláda ale počítá až od 25. května. AHR proto požaduje, aby ubytovací služby mohly zahájit provoz od 11. května. V první fázi může být limitovaný počet obsazených pokojů, od 25. května by pak mohly fungovat už neomezeně, uvedla.
"Postupné rozvolňování služeb je chaotické a rozpačité a pomoc státu podnikatelům v ubytovacích a stravovacích službách je dosud naprosto nedostatečná," uvedl prezident AHR Václav Stárek. Opakovaně zdůrazňuje, že pro zachování pracovních míst je nezbytné prodloužit program pro podporu nezaměstnanosti Antivirus, a to minimálně na tři až šest měsíců po ukončení nouzového stavu. Vláda ve čtvrtek prodloužila nouzový stav do 17. května.
Kabinet plánuje od 11. května umožnit provozovatelům gastronomických zařízení otevřít zahrádky. V pátek vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) zveřejnil detaily podmínek jejich znovuotevření. Mezi hosty zahrádek budou muset být alespoň 1,5metrové odstupy, vyjma lidí sedících u jednoho stolu. Po každém odchodu hostů bude personál muset stoly a židle dezinfikovat, výdejní okénko je třeba dezinfikovat minimálně každé dvě hodiny. Pracovníci s tělesnou teplotou nad 37 stupňů Celsia by měli mít zamezen přístup do provozovny. Vláda v usnesení také rozhodla, že nošení ochranné roušky není povinné při konzumaci jídla a nápojů u stolu.
Veřejnost má kvůli zamezení šíření koronaviru zákaz vstupovat do restaurací, kaváren a dalších stravovacích zařízení od 14. března. Zařízení mohou jídlo a pití prodávat přes výdejní okénka nebo rozvážkovou službou.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00