Férové dětství

Vyznáte se v pravidlech pro otevření zahrádek?

Vyznáte se v pravidlech pro otevření zahrádek?

Aktualizace 9. 5. 2020 20:30 (doplněno o vyjádření Tiskového oddělení MZ) V pondělí se konečně dočkáme aspoň částečného otevření stravovacích zařízení, přesněji řečeno jejich zahrádek. Vláda nás dlouho napínala - v jednu chvíli to např. vypadalo, že hosté nebudou mít přístup na toalety uvnitř restaurací. Nakonec jsou podmínky poměrně přijatelné, což je výsledkem usilovného vyjednávání ze strany Asociace hotelů a restaurací ČR.

 

Na webu Ministerstva zdravotnictví České republiky je k dispozíci dokument se seznamem provozů, kterým je od 11. května 2020 nově povoleno znovu otevřít.

Nově otevírají

pdf ke stažení

 

I výčet podmínek, které je nutno dodržovat.

Podmínky strana 4

Podmínky strana 5

Podmínky, strana 6

pdf ke stažení

stejné pdf jako výše

stravovacích zařízení se týkají strany 4-6

 

Na některé důležité otázky ale tyto dokumenty neodpovídají. Požádali jsme tedy o vyjádření Tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví o vyjádření (některé další detaily najdete na portálu BusinessInfo, který provozuje Ministerstvo průmyslu a obchodu - za tip děkujeme Lucii Janečkové), které najdete níže:

 

■ Smí se používat běžné sklo/nádobí, nebo platí povinnost používat jednorázové tácky, příbory, kelímky apod.?

Při dodržení ostatních podmínek lze používat běžný porcelán, sklo atd.

 

■ Je omezena otevírací doba zahrádek?

Není. S ohledem na místní podmínky lze tedy použít stejné časy, jaké vaše zahrádka měla před vyhlášením nouzového stavu.

 

■ Pokud zahrádka nemá přímý vchod, mohou do ní hosté projít restaurací?

Ano, provozovatel však musí zajistit, aby zákazníci při pohybu po vnitřních prostorech provozovny udržovali povinný odstup. Dále je zákazníkům umožněn přístup na záchod ve vnitřních prostorech provozovny. Jiné aktivity nejsou prozatím ve vnitřních prostorech povoleny. Nošení ochrany dýchacích cest je stále povinné, ale v době, kdy zákazník konzumuje potraviny nebo nápoje, nemusí mít roušku.

 

■ Platí i pro restaurace omezení na přítomnost max. 100 osob ve stejný čas?

 Ano.

 

■ Očekává se chladné počasí, jak zacházet se sedáky, plédy, dekami apod. pro hosty?

Dezinfekce židlí a stolů má být prováděna před usednutím každé nové skupiny zákazníků. Preferovány jsou tedy povrchy, které lze dezinfikovat. Plédy, deky či podsedáky nejsou v současné situaci z hygienického pohledu vhodné.

 

Ze zkušeností na Slovensku, kde zahrádky se otevřely už tento týden, se dá očekávat velký zájem o jejich návštěvu (i když předpověď počasí je doslova mrazivá) a zároveň značná neochota ze strany hostů dodržovat hygienická opatření (zejména bezpečný odstup). Nezapomeňte proto na vyvěšení letáků informujících veřejnost o podmínkách provozu. Je to i vaše povinnost, ale zároveň vám to usnadní řešení případných konfliktů. Není vůbec od věci umístit aspoň jeden leták na každý stůl. I případná kontrola to ráda uvidí. Můžete použít třeba vzor z webu MZ. 

 

Leták

pdf ke stažení

 

Na WC by měl viset návod na mytí rukou, třeba tenhle.

 

Mytí rukou

pdf ke stažení

 

A ještě pár dalších postřehů:

 

Hygiena

I vzhledem k výše uvedeným podmínkám provozu určitě před otevřením proveďte aspoň krátké školení o dodržování hygienických zásad, četnosti výměny roušek, frekvenci dezinfekce a úklidu apod.. Nechte si od všech zaměstnanců podepsat potvrzení o poučení. Pomyslete na to, jestli by si personál nezasloužil kvalitní respirátory nebo plastové štíty.

 

Dezinfekce

Pokud jste ještě nenakoupili dezinfekci pro hosty, budete asi nemile překvapení její cenou. Rozhodně se proto vyplatí umístit ji pak na zahrádce tak, aby nebylo snadné ji nepozorovaně odnést. I některá běžně dodávaná tekutá mýdla mají dezinfekční účinky. Zeptejte se svého dodavatele na podrobnosti, ať aspoň třeba na WC můžete umístit dezinfekční prostředek do stávajících nádobek na mýdlo. Totéž se týká mycích prostředků na nádobí, podlahu apod.

 

DPH

Připomínáme, že na jídlo, nealkoholické nápoje a čepované pivo konzumované přímo ve stravovacím zařízení se "službami", tzn. i na jeho zahrádce s obsluhou, se od 1. května 2020 vztahuje 10% sazba DPH. 

 

Zahrádka, ilustrační fotografie

 

A samozřejmě, dejte všem co nejdřív vědět, že v pondělí otevřete: na webu, sociálních sítích, na tabuli, na okně atd. Hodně štěstí a nezmrzněte!

Redakce GastroJobs.cz

Dokumenty: web Ministerstva zdravotnictví ČR

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.