gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Francouzská vláda podpoří cestovní ruch miliardami eur

Francouzská vláda podpoří cestovní ruch miliardami eur

ČTK: Francouzská vláda v týdnu představila plán za 18 miliard eur (496,6 miliardy Kč) na podporu cestovního ruchu, na který tvrdě doléhají opatření zavedená ve snaze bránit šíření koronaviru. Podle oficiálních údajů loni do Francie přijelo skoro 90 milionů turistů, což z ní udělalo nejnavštěvovanější zemi světa. Informovala o tom agentura Reuters.

 

"Cestovní ruch čelí zřejmě nejhorším vyhlídkám v moderních dějinách," řekl na tiskové konferenci premiér Édouard Philippe. "Protože jde o jednu z perel francouzské ekonomiky, zachránit ho je národní prioritou," dodal. Turismus se na hrubém domácím produktu (HDP) Francie, jehož objem činí asi 2,3 bilionu eur, podílí skoro osmi procenty.

 

Paříž, ilustrační fotografie

 

Podle premiéra 95 procent hotelů ve Francii je kvůli karanténním opatřením uzavřeno, prioritou pro jeho vládu je proto zabránit bankrotům a rušení pracovních míst. Vláda bude nejméně do konce září proplácet firmám 70 procent hrubé mzdy zaměstnanců, které firmy poslaly na nucené volno.

 

"Setkávat se, dobře se najíst a popovídat si - toto potěšení, které je jádrem francouzské identity, překazila nejdříve celostátní karanténa a pak i podmínky uvolňování restriktivních opatření," uvedl šéf francouzské vlády.

 

Paříž, ilustrační fotografie

 

Skupina Accor, pod níž spadají hotely Ibis a Sofitel, v dubnu uvedla, že omezuje výdaje a velkou část zaměstnanců poslala na nucenou dovolenou nebo je dočasně uvolnila z práce.

 

Premiér Philippe doufá, že restaurace budou moci hosty znovu přivítat 2. června v těch částech země, které jsou kvůli nízkému rozšíření koronaviru označovány za "zelené zóny". To se ale netýká Paříže, která patří k nejvíce zasaženým regionům, a je proto označována za "červenou zónu".

 

Philippe se také snažil ujistit obyvatele, že nepřijdou o vytoužené letní prázdniny, kdy se život v Paříži prakticky zastaví a lidé zamíří na pláže a na venkov. Naznačil, že současný zákaz vydávat se dál než 100 kilometrů od domova v letních měsících už překážkou v cestování nebude za předpokladu, že epidemie znovu nezesílí. "Francouzi si budou moci v červenci a srpnu udělat dovolenou ve Francii," řekl.

 

Paříž, ilustrační fotografie

 

Balík na záchranu francouzského turistického sektoru zahrnuje přímou finanční podporu firmám ze strany státních bank. Hodnota tohoto investičního plánu činí 1,3 miliardy eur. Firmy z hotelové, turistické a gastronomické branže, které mají méně než 20 zaměstnanců a roční příjem do dvou milionů eur, budou moci do konce roku čerpat z fondu solidarity. Každý podnik tak bude moci získat dotaci do 10.000 eur. Vláda podnikatelům odpustí platbu sociálního pojištění za květen a červen. Tyto úlevy jim chce poskytovat i v dalším období, kdy jejich podniky budou muset být zavřené. Kabinet je vyčíslil na dvě miliardy eur.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.