Belgické podniky zkoušejí "Helpy Hour"
Kdo by neznal šťastnou hodinu, takzvanou happy hour, kdy zákazník za cenu jednoho piva nebo jiného nápoje dostává dva drinky. To ale bylo před koronavirem. V Belgii, zemi, jejíž pivní kultura se dostala na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, se rozhodli, že nyní je čas na helpy hour, tedy pomocnou hodinu, píše agentura AP.
Bary a restaurace v zemi mohly tento týden znovu otevřít. Zavřené, a tedy bez příjmů, byly kvůli koronavirové pandemii téměř tři měsíce. Svaz belgických kaváren Fedcaf se proto rozhodl vyzvat Belgičany, aby podpořili svůj oblíbený lokál tím, že si koupí jeden nápoj a zaplatí dva.
"Nyní, když se bary pomalu znovu otevírají poté, co byly měsíce zavřené, je čas jim oplatit jejich laskavost," uvedl Svaz belgických kaváren v propagační kampani vyzývající ke změně happy hour na helpy hour.
Bary a restaurace v Belgii mohly od pondělí znovu přivítat zákazníky, ovšem za přísných podmínek. Prezidentka Fedcaf Diane Delenová se domnívá, že tvrdá opatření sníží návštěvnost podniků nejméně o dvě třetiny. Iniciativa helpy hour má pomoci majitelům podniků zmírnit šok z krize způsobené koronavirem.
"Nemyslím si, že Belgičané budou rádi, když jim zmizí jejich oblíbená kavárna," řekla Delenová agentuře AP. "Je to dočasné opatření, které pomůže vyhnout se lavině bankrotů. A až se všechno vrátí zpět do normálu, klienti budou spokojení, protože se vrátí jejich šťastné hodiny," dodala. Podle svazu by nemusela koronavirovou krizi přežít polovina z 12.000 belgických kaváren.
Na rozdíl od happy hour, které začínají a končí podle rozhodnutí majitele podniku, si helpy hour určí zákazník. To znamená, že kdokoli může kdykoli nabídnout obsluze, že zaplatí dva nápoje.
V bruselské kavárně nebo baru stojí pivo v průměru 2,8 eura (75 Kč).
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: ČTK
Fotografie: ilustrační pod licencí C00