gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Hostel, kde nemocní pečují o zdravé

Hostel, kde nemocní pečují o zdravé

Téměř 30 lidí s fyzickým nebo duševním postižením našlo práci v zážitkovém hostelu Franz Kafka Špitál, který se včera otevřel v Brně. Ředitel obecně prospěšné společnosti Amerfo Pavel Paleček, který za vznikem stojí, řekl, že hostel je pro všechny, kdo chtějí zažít něco neobvyklého. Hrozí ale, že bude muset brzy zase zavřít, sdružení totiž kvůli administrativní chybě nedostalo příspěvek na mzdy.

 

Hostel vznikl na Kolišti v centru Brna v památkově chráněném paláci, kde dříve sídlila pojišťovna, v jejímž pražském ředitelství Franz Kafka pracoval. Budova je součástí areálu Úrazové nemocnice. Pokoje pro bezmála 50 hostů je stylizovaných do nemocničních pokojů z 60. let 20. století, hosté spí na klasických nemocničních postelích, ve kterých dříve stonali pacienti nemocnice.

 

Franz Kafka Špitál v Brně

 

Franz Kafka Špitál v Brně

 

"Je to o prožitku, který si můžete odnést. Který má dát pocit toho, co člověka dělí od světa nemoci a zdraví a o uvědomění si hodnot, které jsou mnohem důležitější než to, jestli se dotyčný dobře vyspí," uvedl Paležek.

 

Cena za přenocování se pohybuje kolem 600 korun pro dva lidi za přespání a snídani, v ceně je i návštěva v protiatomovém krytu pod Špilberkem, kde spolek provozuje unikátní muzeum komunismu.

 

Franz Kafka Špitál v Brně

 

Franz Kafka Špitál v Brně

 

Hostel podle Palečka od podzimu funguje ve zkušebním provozu, na serverech lze podle něj najít už asi 200 recenzí. Provoz přerušil v březnu kvůli koronavirovým opatřením. Práci na částečné úvazky dal bezmála 30 lidem s postižením.

 

Spolku ale podle Palečka hrozí, že hostel zase zavře a spolek bude propouštět. Celkem jde o 80 lidí. Ministerstvo práce totiž kvůli administrativní chybě spolku nevyplatilo příspěvek na mzdy pro lidi s postižením. Externí firma totiž dodala podklady pro úřad práce s dvoudenním zpožděním, kvůli čemuž platby sociálního a zdravotního pojištění odešly pár dní po termínu. Spolek tak tyto dny nesplňoval podmínku bezdlužnosti, která je pro vyplacení příspěvků na mzdy nezbytná. Jde o 2,2 milionu korun. Spolek chybu napravil, rozkladová komise ministerstva ale rozhodnutí potvrdila, nově i ministryně práce. Spolek se chce bránit žalobou.

 

Franz Kafka Špitál v Brně

 

Franz Kafka Špitál v Brně

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Franz Kafka Špitál

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.