gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Šampiónem Grand Prix Vinex je víno od Maňáka

Šampiónem Grand Prix Vinex je víno od Maňáka

Ve dnech 8. a 9. června 2020 se v Národním vinařském centru ve Valticích uskutečnilo odborné hodnocení letos již 27. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX. Cílem soutěže je na vysoké profesionální úrovni každý rok ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína přítomná na trhu středoevropského regionu.  

 

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 728 vzorků vín od 114 přihlašovatelů z 9 vinařských zemí. Nejvíce vín bylo samozřejmě z České republiky, ale zastoupení měla také vína ze Slovenska, Rakouska, Německa, Francie, Jihoafrické republiky, Itálie, Maďarska a Makedonie.

 

Grand Prix Vinex 2020

 

Vína hodnotily mezinárodní komise špičkových degustátorů na platformě počítačového hodnoticího systému ELWIS, vyvinutého Národním vinařským centrem. Kromě hodnotitelů z ČR zasedli v porotě degustátoři z USA a Austrálie.

 

Nejlepší vína se dočkala medailového ocenění: 84 bodů pro stříbrnou medaili, 87 bodů pro zlatou medaili a 90 bodů pro velkou zlatou medaili. Tyto limity jsou ještě o něco přísnější, než jsou doporučené limity dle národních standardů pro soutěže vín a ještě podtrhují prestižnost  ocenění z této soutěže.

 

Grand Prix Vinex 2020

 

"Naším cílem je, aby hodnocení GRAND PRIX VINEX bylo etalonem kvality a profesionality při hodnocení soutěží vín v ČR. Soutěž nejen splňuje, ale dokonce překračuje Národní standardy soutěží vín ČR," řekl Pavel Krška, ředitel soutěže. Prezident soutěže, prof. Josef Balík, k tomu dodal: "Národní vinařské centrum svým technickým zázemím a mnohaletými zkušenostmi garantuje profesionální průběh celé akce.“

 

Nejlépe v letošním klání uspěl Sauvignon 2019 pozdní sběr ze žádovického Vinařství Štěpán Maňák. "Ocenění Champion na Grand Prix Vinex 2020 nás osobně velmi těší, hlavně z toho pohledu, že se jedná o soutěž, kde se moravská vína střetávají v duelu s vynikající kvalitou zahraničních vín", uvedl majitel firmy Štěpán Maňák. Enolog vinařství Karel Novotný k tomu připojil charakteristiku vítězného vína: “Hrozny na výrobu Championa pochází z obce Žádovice, kde rostou na sprašovitých půdách jižních svahů v trati Fěruňk a to rovnou ve třech různých klonech. Barva vína je světle zelenkavá, ve vůni nalezneme kombinaci angreštu, josty a třeného listu černého rybízu. Chuť zaujme svěžestí šťavnaté kyselinky doplněné jen decentním zbytkovým cukrem."

 

Grand Prix Vinex 2020

 

Dále byli vyhodnoceni vítězové kategorií, nejlepší kolekce (tento významný titul obhájila firma Adveal, tentokrát však s kolekcí jihoafrických vín z vinařství Flagstone), nejlépe hodnocené víno člena Svazu vinařů ČR a národní vítězové pro země, které přihlásily minimálně 10 vín. Výrobce vína s titulem "Champion" obdrží profesionální chladicí vinotéku od partnera soutěže, firmy THERMOTECHNIKA BOHEMIA, a přihlašovatel nejlepší kolekce získá vysokotlaký čistič od firmy KÄRCHER.

 

Grand Prix Vinex 2020

 

V letošním se vzhledem k současným opatřením kvůli koronaviru bohužel neuskuteční veřejná část – ochutnávka soutěžních vín v Brně. S výsledky soutěže, vč. udělených jednotlivých medailí a dalších cen, se tak bude možné seznámit na webu soutěže, v nové interaktivní sekci.  Dále budou výsledky zveřejněny v elektronickém katalogu soutěže.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Národní vinařské centrum, o.p.s.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.