gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Restaurace Alinea: Osočení z rasismu kvůli předkrmu

Restaurace Alinea: Osočení z rasismu kvůli předkrmu

Třihězdičková restaurace Alinea patří dlouhodobě mezi absolutní světovou špičku a její šéfkuchař Grant Achatz je považován za jednoho z nejkreativnějších a nejtalentovanějšich osobností v oboru. Teď ale asi šlápnul trošku vedle. 

 

Do nového menu přichystal amuse bouche (vysl. amyzbuš - tedy malou chuťovku na účet podniku, kterou hosté dostávají na stůl ještě před večeří) v podobě koronaviru! Tmavé kuličky z kokosoveho krému, dochuceného sečuánským a kayenskym pepřem a špetkou curry, jsou na povrchu ozdobené mrazem sušenými malinami. Ty připomínají koronu, podle které virus dostal své jméno. 

 

Grant Achatz (vlevo) s týmem

 

Prvním hostům se nápad líbil a nadšeně sdíleli fotografie na sociálních sítích. Pak ale přišla studená sprcha. Fotografií si všiml i jeden zástupce šéfkuchaře z jiné restaurace skupiny Alinea (mezitím podal výpověď) a rozpoutal na internetu doslova bouři. Nápad s předkrmem ve tvaru koronaviru označil za arogantní, necitlivý a rasistický. Brzy se k němu připojili kolegové - šéfkuchaři z dalších luxusních chicagských restaurací. Grant Achatz jim vzkázal, že prostě nepochopili jeho žert. Tím ale jenom přilil olej do ohně.

 

Amuse Bouche to všechno začal

 

Restaurace Alinea byla některými svými kritiky následně označena za "baštu bělošského šovinismu". Toto absurdni tvrzení za Achatze zatím rezolutně odmítl food kritik listu Chicago Tribune Phil Vettel.

 

Záznam komunikace konkurenčního podniku na sociálních sítích

 

Klientelu restaurace, která patří mezi nejdražší na světě, tvoří z naprosté většiny movití bílí Američané. I proto byla Alinea už dříve považována za elitářské zařízení, kam se běžný člověk v životě nedostane. Achatz tak prý není ve spojení s reálným světem, ve kterém lidé nakažení koronavirem umírají. Mezi příslušníky etnických menšin ve Spojených státech je přitom úmrtnost vyšší, tudíž je údajně jídlo zpodobňujici koronavirus rasistické. Ano. Taky kroutíme hlavou.

 

Interiér restaurace Alinea

 

Vzkazy na sociálních sítích mezitím překročily meze dobrého vkusu. Jeden chicagský restauratér například spekuloval, jestli by Alinea byla schopná nabídnout hostům jídlo, které by připomínalo rakovinu. To je ovšem rána pod pás. Grant Achatz byl totiž v roce 2007 diagnostikován s rakovinou ústní dutiny v pokročilém stádiu. Pomocí radikálních procedur se tehdy vyléčil, ale přišel o velkou část jazyka a dočasně i o chuť. Sám se teď nechal slyšet, že jestli to pomůže prevenci, nemá problém takové jídlo připravit. Ze stejného důvodu ostatně prý vytvořil i svůj "koronavirový" pokrm.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Eater Chicago, the Washington Post

Fotografie: facebook restaurace Alinea

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.