Objednáme.eu

Jak se plní sladký sen: Věrka na vlastní cestě

Jak se plní sladký sen: Věrka na vlastní cestě

Svou sladkou práci mám velice ráda. A stále vyhledávám nové inspirace, nové možnosti, kam ji posunout. Dělá mi radost, že občas někoho inspiruju a posouvám i já. A mám štěstí, že občas potkávám v našem sladkém oboru i velké mistry a umělce, které obdivuju a kteří zase inspirují a posouvají mě.

 

Nedávno jsem na Internetu viděla několik fotografií speciálních dezertů, které mě zaujaly na první pohled. Byly vyladěné do posledního detailu, byly hravé a byly tak moc zajímavé, že jsem se rozhodla zjistit, kde je mohu ochutnat. A samozřejmě mě zajímal i autor, v tomto případě autorka. 

 

Zašla jsem do pražské restaurace Ristorante Prosecco, jeden ten úžasný dezert jsem si objednala a čekala jsem, jestli bude vypadat stejně, jako na propagačních fotografiích. A vypadal! Nádherně. A chutnal snad ještě líp. Moc jsem si ho užila. Poprosila jsem pana číšníka, aby mi ke stolu zavolal tu jejich skvělou cukrářku. A přišla velice sympatická usměvavá mladá žena, Věrka Hladká, kterou jsem požádala o rozhovor.

 

Věrka Hladká v dobré společnosti ❤

 

Věrko, to, že máš velký talent na vymýšlení zajímavých kombinací sladkých chutí, je jasné. Ale samotný talent je jen dar, který je nutno přijmout a pracovat s ním. Kdy a jak jsi zjistila, že chceš být cukrářka? 

 

Jako malá jsem pomáhala babičce péct koláče, buchty a různé cukroví a vždy mě to bavilo, vlastně už to začalo mnohem dřív, když jsem jako dítě na zahradě vařila a pekla z bláta a zdobila kamínky a kytkami. To,že chci být cukrářka, jsem věděla snad vždycky. Některé slečny chtěly být princezny, baletky, učitelky, ale já věděla, že můj osud je u trouby a s cukrářským sáčkem v ruce. Nikdy jsem nebyla studijní typ a tak jsem udělala to nejnutnější – výuční list na SOU gastronomie U Krbu. Věděla jsem, že to, že chci být skvělá cukrářka, mi žádný papír nezaručí, že je to spíše o praxi a tvrdé dřině.

 

Práce Věrky Hladké, fotografie z jejího archivu

 

Ve škole tě naučili základy. Kde jsi dál získávala odborné zkušenosti a zároveň dostala možnost uplatnit ten svůj velký cukrářský talent a kreativitu?

 

Po škole jsem začala pracovat v cukrárně Mašinka v Černošicích. Měla jsem tam šéfy, na které dodnes ráda vzpomínám, ale cukrařina jako taková tam nebyla ta, kterou jsem si představovala, že budu do budoucna dělat. A tak jsem šla chvilku prodávat noviny do malé trafiky a vlastně teď to vnímám tak, že jsem nabírala sílu na to, co se mělo dít pak. Potkala jsem slečnu, mou budoucí šéfku a později i kamarádku, která dělala tu krásnou a poctivou cukrařinu. Takže jsem se ocitla na Staroměstském náměstí v cukrárně Zlatá konvice. Poté jsem chtěla víc a víc. Víc praxe, víc rozhledu… Dělala jsem v podnicích jako je Sasazu v Holešovicích, Café Platýz na Národní Třídě, hotel Four Seasons, nebo cukrárna Dorty domů, kde jsem zdokonalila své schopnosti v modelování. Také jsem měla obrovské štěstí a potkala jsem Romana Vaňka při natáčení Zmlsaných dějin, kde jsme si, řekla bych, padli do oka a nabídl mi spolupráci na kuchařce Sladké poklady české a moravské kuchyně.

 

Práce Věrky Hladké, fotografie z jejího archivu

 

Já jsem ochutnala jeden z tvých talířových dezertů, ale vím, že to není jediný segment cukrařiny, kterou děláš. Co všechno v současnosti vytváříš? Kde se s tvými sladkými dílky mohou lidé setkat?

 

Momentálně pracuji jako šéfcukrářka restaurace Prosecco na Proseku, kde kromě zmíněných talířových dezertů děláme dorty, minidezerty, bonbony, vánoční cukroví, vánočky, koláče a vlastně vše, o co má zákazník zájem. A to díky tomu, že jsem mohla nabrat zkušenosti jak z francouzské, italské i české cukrařiny, ke které, přiznám se, mám nejblíže. Také si se mnou můžete zapéct v Pražském kulinářském institutu Romana Vaňka, kde se věnujeme receptům z již zmíněné kuchařky.

 

Práce Věrky Hladké, fotografie z jejího archivu

 

I při našem krátkém setkání vidím, že z tebe úplně vyzařuje to nadšení pro sladké řemeslo a umění. Tvoji zaměstnavatelé ti tedy dávají dostatečný prostor pro uplatnění tvých originálních nápadů. Jak reagují zákazníci? Jsou připraveni přijímat novinky a netradiční kombinace chutí?

 

Mám to ohromné štěstí, že pokud vše klape jak má, můj šéf mi nechává volné ruce. Samozřejmě, vše s ním konzultuji a vše kontroluje a ochutnává, ale mojí fantazii a někdy odvážné chutě nebrzdí. Nikdy se nemůžete trefit každému do chuti, ale většina našich zákazníků si nové kombinace chutí užívá. Zpětnou vazbu máme skvělou a musím říct, že je víc a víc odvážných zákazníků, co jsou zvědaví na naši novou týdenní nabídku.

 

Práce Věrky Hladké, fotografie z jejího archivu

 

Věrko, je vidět, že si plníš svůj sladký sen. Dosáhla jsi v našem sladkém oboru už všechno, o čem jsi snila, nebo máš nějakou metu, na kterou se dál chystáš?

 

Ano, to je pravda, plním. A každý den děkuju, že mám to štěstí a dělám v životě to, co mě baví a naplňuje. Ale upřímně? Až tak daleko jsem nesnila. Celkem mi přijde, že většina nabídek na spolupráce, nebo rozhovory přišly ve chvíli, kdy jsem byla unavená, a napadalo mě, jestli tohle všechno má cenu, jestli to zato stojí. A i když občas tápu, tak ano, stojí! Své vědomosti a zkušenosti už předávám jako lektorka a i jako nadřízená učňům, kteří u nás dělají praxi. Doufám, že je inspiruji a ukazuji jim, že cukrařina je krásný obor, který stojí za tu těžkou a občas trnitou cestu. Co se týče mého snu, tak snad už jenom nějaký menší podnik, kavárna anebo bistro, kde budu moci dělat své nejoblíbenější sladké favority.

 

Práce Věrky Hladké, fotografie z jejího archivu

 

Děkuju ti za krásné povídání a přeju tobě i nám, kteří ochutnáváme tvou práci, ať tě neopouští kreativita a chuť obohacovat naše smysly o neotřelé sladké dobroty.

 

A vám ostatním přeju mnoho nápadů a ať si najdete svou vlastní cestu, na které budete zářit a budete spokojeni. Nechte se inspirovat a nebojte se experimentovat. ;-)

Vaše Lucie

Naše Lucie

Fotografie v článku: © archiv Věrky Hladké

 

Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po nové práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.