gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Valentýn s chutí rudého sametu

Valentýn s chutí rudého sametu

Únorový svátek lásky, ač importovaný, už u nás zdomácněl. Zvlášť mladší generace si nenechají ani letos ujít možnost obdarovat své milované dárkem v červené barvě, která je symbolem lásky a tedy i svátku svatého Valentýna. K takové příležitosti samozřejmě patří i sladkosti a těch je v červené barvě dost a dost.

 

Každý dnes zná hit jménem Red Velvet Cake (v překladu “dort z červeného nebo rudého sametu"). Je také importovaný z Ameriky. A představte si, že mu ještě není ani padesát let. Poměrně často se mě lidé ptají, co to vlastně ten Red Velvet Cake je. V původní receptuře byste červené potravinářské barvivo hledali marně. Červenou barvu i hladkou jemnou sametovou konzistenci a chuť mu dala kombinace surovin, z nichž byl vyvinut. V základu se vlastně jedná o klasickou litou buchtu s podmáslím, jakou pekly i naše babičky. K nakypření těsta používaly také jedlou sodu, která byla i v původním Red Velvetu.

 

Red Velvet Cake

 

Když však cukráři v USA zkombinovali jedlou sodu, podmáslí a tradiční (neupravovaný) kakaový prášek, došlo v těstu k chemické reakci, která moučník zbarvila do vínova až červena. V současnosti se prodává kakaový prášek upravený, se sníženou kyselostí, a tudíž k takovým barevným reakcím nedochází. Proto se dnes do slavného korpusu přidává červené potravinářské barvivo. Těch je k dispozici několik a není třeba se jich přehnaně bát. Vždycky je dobré najít si skutečně relevantní informace o složení a škodlivosti konkrétního “éčka“. A v případě, že se barvivo bude péct, vybrat to termostabilní. Mohlo by se totiž stát, že z trouby vyndáte místo veselého červeného korpusu pravý nefalšovaný Grey Velvet (tedy šedý samet).

 

Red Velvet Cake z hotelu Waldorf Astoria v New Yorku

 

Pokud ale vše dopadne podle představ, červený korpus bude nadýchaný, šťavnatý a měkoučký. Bílý jogurtový, smetanový nebo tvarohový krém ještě podtrhne jeho výraznou barvu. Ale nemusíme se vždycky držet klasiky. Do bílého krému můžeme zamíchat třeba borůvky nebo maliny a nafialovělý či narůžovělý pak bude na Red Velvetu vypadat taky dobře. Velice zajímavým doplňkem jsou brusinky, čerstvé nebo i v džemu. Jejich nakyslá chuť dobře koresponduje s chutí červeného korpusu i bílého krému a jejich barva taky “sedí“. V dortu můžete vrstvy krému prostřídat s vrstvami ganache z mléčné čokolády, čímž získá neotřelou zajímavou chuť. Povrch dortu dozdobte hoblinkami hořké nebo naopak bílé čokolády a vzhled i chuť budou zase trochu jiné. Ze stejného těsta snadno připravíte i cupcakes, muffiny, bábovku nebo roládu, ale třeba i pečená lízátka – cake pops, která se (nejen) k Valentýnu báječně hodí. Hledejte inspiraci a zapojte fantazii, Red Velvet určitě není jen jeden konkrétní dort.

 

Red Velvet

 

A pokud dáváte přednost jiným sladkostem, jistě najdete v červené barvě právě to, čím uděláte radost. Přeju vám krásného, sladkého a červeného Valentýna!

 

Vaše Lucie

Lucka


Neoznačené fotografie: Red Velvet Cake, Waldorf Astoria New York

Autor: Hennem08 • CC BY-SA 3.0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.