gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Sestava finalistů Master Bartender je kompletní

Sestava finalistů Master Bartender je kompletní

Nejlepší výčepní Moravskoslezského kraje se ve středu sešli ve Slezské PUOR v Ostravě, aby se utkali o postup do celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejich znalosti a zkušenosti posuzovala odborná porota pod vedením Václava Berky, emeritního vrchního sládka Plzeňského Prazdroje. 

 

Čepování piva a další hodnocené disciplíny nejlépe zvládla Barbora Gojová z ostravské Kozlovny u Ježka. S dalšími finalisty se utkají při celostátním kole v Plzni 10. a 11. listopadu 2020.

 

Soutěž, která letos probíhá již patnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 14 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a motivace ke zlepšování se v tomto tradičním řemesle, ale především podpora a zvyšování kvality pivní kultury u nás.

 

"I přes počáteční obtíže s opakovaným posouváním termínů soutěže, kterým účastníci letos kvůli koronové krizi museli čelit, je vidět, že své nadšení a lásku k pivu neztrácejí. I v tomto roce byl o soutěž Pilsner Urquell Master Bartender velký zájem a přihlásil se do ní zhruba stejný počet účastníků jako vloni. Jsme rádi, že se čeští výčepní chtějí ve svém řemesle neustále zlepšovat a ukázat, co umí. O to lepší pivní zážitek pak čeká hosty v hospodách, a to je náš hlavní cíl,“ řekl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

 

Barbora Gojová z ostravské Kozlovny u Ježka s emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou

 

Soutěžící se museli předvést nejen v samotném čepování a umět vykouzlit perfektní „hladinku“, ale také prokázat znalostí o výrobě piva a jeho správném skladování. Hodnotila se i jejich schopnost komunikovat s hosty.

 

Regionálního kola v Ostravě se zúčastnilo 19 soutěžících. Kromě vítězky Barbory Gojové z ostravské Kozlovny u Ježka do celostátního kola postupují také Simona Křížková ze Slezské PUOR, která je rovněž v Ostravě, a Martin Retka z Bezručovy chaty na Lysé hoře.

 

Vítězka Barbora Gojová se práci výčepní věnuje už od roku 2012. "K výčepu jsem se postavila hned po škole, kde jsem obor také vystudovala. Z vítězství v regionu mám obrovskou radost a přípravě na celostátní kolo proto budu věnovat ještě větší úsilí. Vyhrát titul nejlepší výčepní republiky v tak prestižní soutěži by pro mě byla obrovská čest,“říká.

 

Letos se regionální kola kromě Ostravy uskutečnila také v Brně, v Plzni, v Liberci a v Praze. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi velký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

 

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 11. listopadu v Plzni. Před uskutečněním finálového kola prověří všechny postupující tajná kontrola, která neohlášeně navštíví restaurace finalistů a přesvědčí se, jak se starají o pivo ve svých domovských restauracích. I to bude hrát ve finálovém klání důležitou roli.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj, a.s.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.