Zmrzlina chutná i v dešti
V neděli 30. srpna se prostranství před Veletržním palácem na Výstavišti v Holešovicích změnilo ve zmrzlinový ráj. Letošní Prague Ice Cream Festival byl jako všechno v našich životech poznamenaný současnou velmi zvláštní situací. Mnozí výrobci zmrzlin se na tuto akci vůbec nepřihlásili, protože neměli jistotu, zda akce proběhne, případně s jakými omezeními bude probíhat. Zmrzlinových stánků tak oproti předchozím ročníkům znatelně ubylo. Deštivé a vcelku chladné počasí této vyloženě letní akci také moc na atraktivitě nepřidalo.
I přesto si na akci našlo cestu hodně milovníků zmrzliny a návštěvníci se rozhodně nemuseli cítit ošizeni. Výrobci, kteří přijeli, nabídli širokou škálu zmrzlin v nejrůznějších chuťových variacích a kombinacích.
Tak jako v jiných odvětvích cukrářství, i ve zmrzlinářství se začínají uplatňovat kombinace chutí s nejrůznějším kořením a bylinkami. Zájemci mohli ochutnat třeba zmrzlinu jahodovou s bazalkou nebo citronovou s červeným pepřem. Alkohol také začíná být oblíbenou příchutí ve zmrzlinách. Co byste řekli na zmrzlinu z růžového grepu s Proseccem nebo pomeranče s Aperolem?
Kromě mnoha desítek klasických ovocných, karamelových, vanilkových a třeba čokoládových jednodruhových zmrzlin, které jsou však vyráběny z velmi kvalitních surovin, na festivalu v Holešovicích byly k ochutnání i kombinace chutí, připomínajících úplně jiné dobroty, jako třeba koňaková špička, svařák nebo tvarohový koláč s povidly.
Také lidé, kteří rádi objevují a ochutnávají neobvyklé a nové speciality, měli z čeho vybírat. Výrobce výborného jihočeského jogurtu Agrola se rozhodl zkusit výrobu jogurtové zmrzliny ze stejných surovin. A bezpochyby to je velmi dobrý krok. V jiném stánku bylo možno ochutnat zmrzlinu z kozího mléka, v dalším zmrzlinu v chuti mák s podmáslím. A opravdovou specialitou, která ovšem určitě není pro každého, byla zmrzlina sypaná červy.
Nejen chuti, barvy, vůně, ale i vzhled měly zmrzliny v různých stáncích různý. Někde byla k dostání točená do kornoutku, jinde do skleničky nebo kelímku. V dalších stáncích klasická kopečková, jinde nabíraná plochou lžící… Nechyběla již tradiční rolovaná zmrzlina, jejíž výrobu mohli zájemci sledovat přímo ve stáncích. A objevila se tu i tzv. kuličková zmrzlina.
Prostě na Výstavišti v Holešovicích si pochutnal každý aspoň na jedné zmrzlině. Většina však neodolala a zkusila jich víc. Bylo to stylové zakončení léta a prázdnin. K dobré atmosféře jistě pomohl i doprovodný hudební a zábavný program s moderátorem hercem Jakubem Žáčkem a Adolfeenem. A pokud byl někdo přesycen či přeslazen zmrzlinovou nabídkou, mohl si dát v některém z dalších stánků klobásu, masový špíz nebo džus, kávu a podobně.
I přes nepřízeň doby a počasí se Festival konal a povedl. Věřme, že příští rok bude ještě lepší.
Vaše Lucie
Fotografie: © Lucie Hrodějová
Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po nové práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.