Známe ty nejlepší ve společném stravování
Poslední prázdninový týden se v Makro Akademii nesl ve znamení veřejného stravování. Od 25. do 27. srpna v jejích prostorách proběhlo finále 3. ročníku soutěže o nejlepší kuchařky a kuchaře 2020 ve společném stravování. Porotci během tří dnů ochutnali celkem 52 nápaditých jídel a vyhlásili vítěze 6 kategorií.
Všechny soutěžní dny byly od rána do večera nabité kvalitním, moderním a nutričně vyváženým jídlem, které má za úkol zaujmout i vybíravé strávníky. Do soutěže se mohli přihlásit kuchařky a kuchaři z provozů společného stravování všech typů.
"Mám obrovskou radost, že se kuchařky i kuchaři aktivně přihlašují do všech kategorií. Nejsou pro ně překážkou ani bezmasá nebo bezlepková jídla. Někteří s námi dokonce absolvovali všechny ročníky. Těm bych chtěl jménem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky obzvlášť poděkovat za jejich chuť veřejné stravování posouvat. Naslouchají potřebám strávníků, zamýšlí se nad nimi a zkouší zařazovat novinky,” pochvaluje si ředitel soutěže a předseda Sekce veřejného stravování Asociace kuchařů a cukrářů ČR Zdeněk Hladík.
Na řadu přišla chvála i konstruktivní kritika
Každý den se návštěvníci mohli těšit na pokrmy ze dvou kategorií. V 10 hodin zasedala odborná porota, která degustovala, hodnotila, radila a chválila. Samozřejmě se objevila i slova konstruktivní kritiky. Jinak si ale soutěžící odnášeli hlavně slova díků za poctivou práci, kterou do veřejného stravování přinášejí.
Porotu zajímalo hlavně to, jestli je jídlo moderní, nutričně vyvážené a obstojí před strávníky, pro které je primárně určené. Důležitým kritériem byla i skutečnost, zda je možné jídlo připravit ve větším množství a vydávat ho postupně. Komisaři ale posuzovali i samotný proces přípravy.
Jednotlivá jídla hodnotili výživoví odborníci a kuchařští mistři z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. V jedenáctičlenné porotě nechyběl ani prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec:
"Naší hlavní myšlenkou je pomáhat lidem, kteří pracují v gastronomii a chtějí se dál zlepšovat. Proto se snažíme soutěžící navést správným směrem, dát jim zpětnou vazbu a inspirovat je. I já sám se pořád učím novým věcem, vzdělávám se a čerpám nové nápady. Protože člověk, který si myslí, že už všechno ví, je mrtvý. A to přece nechceme,” hodnotí.
Každý účastník si zasloužil velké poděkování
Pro soutěžící to byly tři dny plné nových zážitků i emocí. Spousta z nich není zvyklá připravovat jídlo pod dohledem všudypřítomných porotců. Není to totiž jen o vaření, ale i food stylingu a dokonalém načasování každého kroku. Při vyhlášení nechybělo dojetí a v očích vítězů se leskly slzy štěstí.
'Všem soutěžícím děkuji za účast a úsilí, které věnovali přípravám. Makro Akademii jsme v roce 2009 stavěli s tím, že tu budou probíhat právě takovéto soutěže. I my se čím dál více zaměřujeme na veřejné stravování. Proto jsem moc rád, že můžeme být už třetím rokem generálním partnerem,” uvádí marketingový ředitel společnosti MAKRO Petr Olbrich.
Výherci kategorií jsou z celé republiky
Všichni zúčastnění předvedli, že veřejné stravování se dá dělat moderně, nápaditě a zdravě. Že jídlo na talíři může vypadat minimálně stejně dobře jako v jakékoli restauraci. Největšímu zájmu soutěžících se těšila kategorie pokrmů pro seniory – 12 účastníků – a bezmasých jídel – 10 finalistů.
Nejlepší pokrm pro seniory 70+
První místo v této kategorii porota udělila Rehabilitačnímu ústavu Hostinné za kroupové rizoto s červenou řepou, bramborem a tuřínovým "zelím” s fenyklem.
Těsně za ním se umístila Hana Cábová. Ta pro porotu připravila konfitované trhané vepřové, bramborové pyré s cukrovým hráškem a k tomu celerovo-jablečný salát s červenou řepou.
Stupně vítězů pak uzavírá Ekolandia. Firma přijela soutěžit s recepturou na pečenou vepřovou plec po pirátsku na zelenině a černém pivu s bramborovo-dýňovým pyré.
Nejlepší bezlepkový pokrm
Na první místo v této kategorii dosáhly Léčebné lázně Konstantinovy Lázně. Porota ocenila jejich vepřovou pečeni s kapustou, smaženým hráškovým pyré a paprikovou omáčkou.
Druhé místo pak obsadila Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Prahy–Čakovic. Ti připravili vepřové karé sous-vide s jablky, bramborovo-mrkvové pyré a pohanku.
Jako třetí skončila Nemocnice následné péče, LDN Horažďovice. Tamní zástupce se pochlubil vepřovou pečení v pivním bramboráku s psylliem a bylinkami. K tomu se podával salát ze syrové řepy, lesního medu a brynzy.
Nejatraktivnější pokrm ve školách
V kategorii středních škol zvítězila společnost F-Gastro catering zařízení školního stravování z Vrchlabí. U poroty kuchaři zabodovali marinovanou vepřovou pečení s dýňovým pyré, cherry rajčátky a trhanými listovými saláty.
Na druhé pozici se umístil tým ze Základní školy Nové město na Moravě, který připravil jarní závitek z kuřecího masa a zeleniny, gratinované brambory a pečenou zeleninu.
Na stupně vítězů se letos podruhé dostala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště z Prahy–Čakovic. Porotci ocenili jejich kuřecí roládu s bazalkou, sušenými rajčaty a mozzarellou podávanou s hráškovým rizotem s parmazánem.
Nejlepší moderní bezmasý pokrm
I v kategorii bezmasých pokrmů obsadila první místo společnost F-Gastro catering zařízení školního stravování z Vrchlabí. Ve středu tedy naprosto dominovala. Jejich barevná letní miska plná luštěnin porotce ohromila.
Stříbro si odvezla Mateřská škola Hronov za svou fazolovou kaši podávanou s kořeněnou omáčkou, z pečených paprik, vlašskými ořechy a mesclun salátem.
Pořadí vítězů uzavřely Léčebné lázně Konstantinovy Lázně. Třetí místo si vysloužily jejich domácí špagety s mořskými řasami a rajčatovou omáčkou s olivami a Šmakoun klasik.
Nejchutnější svačinky v mateřských školách
První místo si vyvařila 51. mateřská škola Plzeň. Soutěž ovládla díky smoothie misce, domácí lučině s česnekovou trávou a pomazánce z tempehu a fermentované papriky.
Druhá se umístila Mateřská škola Podlesí z Příbrami. Porotu oslovila domácím vanilkovým pribináčkem, domácím kváskovým chlebem s drožďovou pomazánkou a špenátovými rolkami s chia semínky a jahodovým kefírem.
Třetí pozice připadla Mateřské škole z Nového Města na Moravě. Její zástupci připravili crumble s lesním ovocem, kapsičky z tvarohového těsta s ratatouille a sýrovou pomazánku s pečeným česnekem.
Nejchutnější pokrm v základních školách
První místo v poslední kategorii získala Základní škola Svitavy. Porotu zaujaly jejich šťavnaté kuřecí minikarbanátky se sýrem a zeleninou, bramborovo-batátové pyré a pečená červená řepa s mrkví a bylinkami.
Stříbro zacinkalo v týmu Ekolandia za vepřovou kotletu plněnou kaštany a švestkami. K ní podávali dýňovou omáčku a karlovarský knedlík s chia semínky.
Třetí místo připadlo Základní škole Valašské Klobouky. Na soutěž přijeli s kuřecím steakem na tymiánu, rajčatovo-paprikovým přelivem, jáhlami s kurkumou a zeleninovým salátem s dýňovými semínky.
Kompletní výsledky ke stažení na webu AKC.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: AKC ČR
Fotografie: © Matěj Procházka