gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Asociace vyzvaly ke schválení paušálu

Asociace vyzvaly ke schválení paušálu

Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora dnes odeslaly poslancům dopis, ve kterém je vyzvaly, aby podpořili návrh stravenkového paušálu v jeho původní podobě. Podle nich by lidé neměli muset prokazovat, že utratí stravenkový paušál za jídlo. 

 

Vyplývá to z dopisu, který zveřejnila Hospodářská komora. K zajištění účelovosti využití paušálu vyzvala minulý týden Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP).

 

Stravenkový paušál je součástí vládního daňového balíčku. Ten bude Sněmovna schvalovat ve čtvrtek. Balík obsahuje dále i návrhy na zrušení superhrubé mzdy od premiéra Andreje Babiše (ANO) i od vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Svoje návrhy předložila i ODS, Piráti a komunisté. Další pozměňovací návrhy přicházejí například se snížením sazby spotřební daně z nafty nebo s alternativním zvýšením daní z tabákových výrobků vůči vládnímu záměru.

 

Placení, ilustrační fotografie

 

Návrh na prokazování účelovosti využití příspěvku by podle zveřejněného dopisu vedl pouze ke zvýšení administrativní náročnosti a byl by proti smyslu navrhovaného opatření, které má čerpání daňově zvýhodněného stravování zjednodušit. "Navíc je tento požadavek na zajištění účelovosti paušálu zcela zbytečný, protože už dnes lidé podle údajů Českého statistického úřadu utratí mnohem více prostředků, než mohou reálně získat v rámci stravenkového paušálu," uvedly asociace a svazy.

 

Dodaly, že návrh ministerstva financí podporuje podle průzkumů až 60 procent provozovatelů restaurací a oceňuje jej i naprostá většina malých obchodníků. "Stravenky jsou pro ně často spíše provozní komplikací než přínosem, a to především kvůli vysokým provizím a také zdlouhavému čekání na proplacení stravenek," uvádí výzva.

 

Naopak výzvu proti zavedení takzvaného stravovacího paušálu podepsalo podle údajů Sdružení pro zaměstnanecké stravování přes 2000 provozovatelů stravovacích zařízení.

 

Placení, ilustrační fotografie

 

Podle dřívějšího vyjádření MF zavedení stravenkového paušálu bude výhodné pro zaměstnance, zaměstnavatele i restaurace. Naopak budou na něm tratit stravenkové firmy, kterým se sníží zisky z provizí od zaměstnavatelů a restaurací.

 

Zavedení stravenkového paušálu bude podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů znamenat výpadek příjmů státního rozpočtu deset až 20 miliard korun. MF dříve odhadlo, že zavedení paušálu připraví veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun.

 

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

 

Asociace hotelů a restaurací zastupuje 1560 provozovatelů restaurací a hotelů. Asociace českého tradičního obchodu hájí zájmy 7000 maloobchodních prodejen. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR je druhý největší zaměstnavatelský svaz v ČR. Hospodářská komora ČR je reprezentantem podnikatelské sféry a sdružuje více než 16.000 členů.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.