gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Aby se nerozplynul Perníčkův sen

Aby se nerozplynul Perníčkův sen

Advent je obvykle doba pohody, klidu, rozjímání, vůní a chutí. Doba vánočních trhů, svařeného vína a horkých kaštanů. Čas pečení cukroví a zdobení perníčků a samozřejmě čas přátelských setkání. Letošní advent bude jiný, jako je jiný celý tento rok. Adventní trhy patrně nebudou vůbec nebo budou jen velice omezené. Svařené víno, stejně jako jiný alkohol si na ulici nejspíš nedáme. S návštěvami přátel a večírky to taky bude problematické. Ale o tradiční vůně a chuti se nutně ošidit nemusíme. 

 

Pro navození hezké adventní atmosféry jsem požádala o rozhovor paní Ivanu Andrle, majitelku společnosti Perníčkův sen.

 

Paní Ivano, jak vás napadlo začít s výrobou zdobeného perníku? A kde všude se lidé mohou potkat s vaší sladkou voňavou nabídkou?

 

Perník a jeho vůni mám ráda odjakživa. Dvacet pět let jsem svým dětem pekla a zdobila perníčky. Když přišla možnost převzít už zavedenou perníkářskou firmu, nebylo to moc složité rozmýšlení.

 

Výrobu perníku jsem převzala i s obchůdkem v Haštalské ulici. Obchůdek byl dost zanedbaný a i sortiment perníku byl spíš takový pouťový. Navíc tam byl i doplňkový prodej, který s perníkářským řemeslem neměl nic společného. Proto jsem změnila pojetí krámku tak, jak jsem to cítila. To, co bylo dobré, jsem zachovala. Cukrářská růžová ustoupila decentní hnědé barvě a i nabízené motivy perníčků nyní odpovídají mé představě. Více tíhnu ke klasické staročeské tvorbě, ale máme i krásné perníčky s modernějšími vzory pro děti, vše vkusně a kvalitně nazdobené. 

 

Perníčkův sen

 

Ovšem dnes je krámek zavřený. Nevyplatí se udržovat provoz tam, kde nejsou pravidelné zástupy turistů. Vládní nařízení vše zastavila. Naštěstí jsme se odvážili vyrazit s perníčky ven - na trhy. Již koncem léta jsme několik víkendů strávili se sladkým stánkem. Třeba v Nelahozevsi, Točníku. A byli jsme i u bitvy na Bílé hoře. Všude měl náš perník ohromný úspěch a my měli naději, že firmu udržíme. Na to jsme si zajistili ještě pravidelnou účast na trzích na Malostranském náměstí a na Farmářských trzích Anděl, kde prodáváme stále. Byly to naštěstí jediné trhy, které nezrušili. 

 

Perníčkův sen

 

Navíc jsme začali dávat příspěvky na facebookovou stránku a lidé je sdílejí a sdílejí, což nás moc těší. Nyní si mohou objednat naše perníčky, nebo i samotné těsto a polevy přes e-mail, nebo přes webové stránky, kde se mohou i podívat na naše nejnovější výtvory.

 

Na vašich výrobcích je vidět, že k perníku máte opravdu krásný vztah. A já vím, že v Perníčkově snu pečete a vyrábíte i jiné dobroty. Prozradíte které? Vymýšlíte si nové receptury nebo se spíš držíte tradic, obnovujete staré poctivé recepty a připravujete třeba i již zaniklé sladkosti?

 

Oceňuji stará řemesla a poctivou ruční práci. Již v předchozí firmě v Bistru Svačinka jsme si vše dělaly samy. Od pečení housek, přes koláče, buchtičky, přes teplý pult s českými dobrotami, až po naše chlebíčky. Prostě od sladkých a slaných svačin ke studeným i teplým obědům. A tak jsme nasbíraly s kolegyní recepty od babiček a známých. Nejen naše dukátové buchtičky myslím nikdo nepřekoná (to mohu potvrdit na vlastní chuťové buňky – pozn. Lucie).

 

Perníčkův sen

 

Nabízíte opravdu velké množství perníků, perníčků a dalších pečených sladkostí. Ale plníte také konkrétní nebo speciální přání. Co všechno si mohou lidé u vás objednat?

 

Jak už jsem zmínila, lidé si mohou objednat naše nejoblíbenější perníčky ve vzorech, které vyrábíme stále. Můžou si ale objednat i zcela originální motivy perníčků, ať už jsou to tematické sady perníčků, například k oslavě narozenin. Nebo perníčky s logem firmy jako dárek pro zákazníky klienta. Na objednávku jsme vyrobili krásné, půl metru vysoké kužely, celé poseté zdobeným perníkem. A mnoho dalších perníčků podle přání klientů. Zde bych chtěla vyzdvihnout práci naší dekoratérky, která do zdobení dává doslova celé své srdce a na výsledku je to pak jasně vidět. Jsme rádi, že naši zákazníci oceňují originalitu, kvalitu a poctivost naší práce.

 

Perníčkův sen

 

Současná situace není vůbec příznivá pro menší podnikatele. Jak se snažíte bojovat o svoje přežití? Máte už teď nějaké plány třeba na Valentýna, Velikonoce...? 

 

Ano, doba není lehká a náš sortiment je sezonní. Především Vánoce dokáží zabezpečit firmu na ty měsíce, kdy jsou tržby nízké. Ty jsou letos značně okleštěny a zdaleka nebudeme mít takové zisky, jako v době, kdy turisté zaplavovali Prahu. Letos bude většina vánočních trhů zrušena, ale několik dnů v týdnu určitě budeme prodávat na farmářských trzích. Po Vánocích se budeme připravovat na jaro a věříme, že oslava Velikonoc proběhne ve větším rozsahu a budeme mít již otevřený obchůdek v Haštalské ulici. I na Valentýn si lidé mohou u nás zakoupit perníkové srdce nebo jiný dárek. 

 

Nápadů máme víc. Na svatební veletrh, který bohužel také zrušili, máme připravenou krásnou kolekci svatebních perníčků. Jsme ve spojení se svatebními salóny a i touto formou, chceme zákazníky oslovit.

 

Perníčkův sen

 

Zvažujeme také rozšířit on-line prodej otevřením e-shopu. A pokud se otevřou hrady a zámky, jsme připraveni vtrhnout s turisty a rytíři na nová dobrodružství a výpravy se stánkem a Perníčkovým snem, který dělá radost všem, a věříme, že se nerozplyne.

 

Blíží se konec roku a všichni si přejeme, aby s ním odešlo i všechno zlé, co nás letos potkalo. Nikdo neví, co přijde, tak jako jsme to nevěděli na začátku tohoto roku. Jasné je, že z něho vyjdeme zkušenější.  Držím vašemu perníkovému snu palce a věřím, že se se sladkými a krásnými dobrotami brzy setkám ve stánku Perníčkův sen na nějakém trhu.

 

Perníčkův sen

 

A nám všem přeju, abychom se už mohli věnovat vůni perníčků a dalšího cukroví a nemuseli řešit žádné "nouzové" situace.

Vaše Lucie

Naše Lucie ❤

Autorka: Lucie Hrodějová

Fotografie: Perníčkův sen

 

Jste cukrář/ka a poohlížíte se právě po nové práci? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.