gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Připravte se na otevření zodpovědně

Připravte se na otevření zodpovědně

Konečně jsme se dočkali dobré zprávy pro provozovatele hospod a restaurací. Ve čtvrtek mohou po dlouhých týdnech konečně otevřít dveře svým hostům a pokusit se z vánoční sezóny alespoň něco zachránit. Nebude to ale jen tak, musí se kromě běžného shonu souvisejícího s provozem připravit i na přísná protipandemická opatření. Co přesně provozovatele čeká, aby mohli s klidným svědomím přivítat hosty? Podívejme se na to podrobně.

 

Po desáté večer ani minerálku

Restaurace mohou otevřít, nicméně návrat k původní otevírací době se u většiny zatím konat nebude. Podle usnesení vlády totiž mohou být hosté ve stravovacích zařízeních přítomni pouze v čase 6:00–21:59. Někteří provozovatelé se snaží na zkrácení otevírací doby reagovat dřívějším otevřením, nicméně úplnou kompenzaci večerních tržeb si od toho neslibují.

 

Gastro v časech koronaviru, iustrační fotografie

 

Maximálně 50 % kapacity

Ano, přesně tolik hostů mohou stravovací zařízení přivítat. Restaurace mají povinnost písemně evidovat aktuální počet míst k sezení a mohou z nich obsadit pouze polovinu. Zároveň je potřeba hosty ke stolům usazovat tak, aby mezi lidmi sedícími u sousedících stolů byly rozestupy minimálně 1,5 metru. 

 

Stůl maximálně pro 4

Hosté navíc mohou sedět u stolu maximálně po čtyřech (pozor, s výjimkou členů jedné domácnosti). Pokud jsou v restauraci velmi dlouhé stoly, lze k nim usadit více čtyřčlenných skupin, nicméně musí mezi nimi být dodržen rozestup minimálně 2 metry. 

 

Gastro v časech koronaviru, iustrační fotografie

 

Na Wi-Fi se připojte doma

Specialitkou je omezení poskytování bezdrátového internetového připojení pro veřejnost. Smysl tohoto opatření tkví pravděpodobně v tom, aby se hosté ve stravovacích zařízeních nezdržovali déle, než je nutné. Nicméně taky máte pocit, že ty oblíbené cedule s nápisy "Wi-Fi nemáme, zkuste se bavit spolu“ najednou dostávají nový význam? 

 

Dezinfekce všude, kam se podíváš

Kromě důkladného vydezinfikování celého zařízení před samotným otevřením je také důležité průběžně dezinfikovat všechno, čeho se hosté dotýkají – zejména tedy povrchy stolů a židlí, sociální zařízení a kliky u dveří. Velkým pomocníkem jsou v tomto boji přístroje vyzařující UV-C záření. Můžete použít UV-C lampy, které je vhodné zapnout vždy po skončení otevírací doby a které vydezinfikují najednou plochu až 80 m2 (na větší prostory můžete použít více lamp), čímž ušetří personálu mnoho práce s manuální dezinfekcí povrchů. Další možností jsou ruční UV-C lampy, které lze využít i během otevírací doby k lokální dezinfekci exponovaných míst, jako jsou právě zmiňované kliky u dveří, baterie umyvadel, splachovadla na toaletách apod. Samozřejmostí by měla být i dezinfekce na ruce pro hosty i personál. Tu pro hosty je vhodné umístit na viditelné místo u vstupních dveří tak, aby byla na očích. 

 

UV-C lampa zajistí dokonalou dezinfekci

 

Platby hlavně kartou

Usnesení vlády navíc doporučuje upřednostnit bezhotovostní platby. Tady je smysl zřejmý, bankovky a mince putují z ruky do ruky a jsou tak prakticky předurčeny k přenosu virů. Karta s možností bezkontaktní platby je tedy z tohoto úhlu pohledu mnohem bezpečnější. 

 

Bezpečí i pro personál

Samozřejmě platí stále povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách. V obecných doporučeních se velmi často řeší ochrana hostů, ale na obsluhující personál se někdy trochu zapomíná. Přitom být v tak blízkém kontaktu s velkým množstvím cizích lidí může být v době pandemie pro personál restaurací stresující. Zatímco oni musí mít roušku nasazenou po celou dobu kontaktu s hosty, hosté roušky během konzumace samozřejmě mít nemohou. Zde je vhodným řešením kvalitní ochrana ve formě nanoroušek, které chrání obousměrně (tedy ty, kteří je nosí, i jejich okolí). Dobrou službu odvedou i ochranné štíty.

 

Gastro v časech koronaviru, iustrační fotografie

 

A co dělat, když prevence nestačí?

I při maximální snaze dodržet všechna preventivní opatření se prostě může stát, že se u někoho z personálu nebo hostů potvrdí nákaza. V takovém případě je nutné provést kompletní dezinfekci kontaminovaných prostor. Zde lze maximálně doporučit dezinfekci ozonem, díky které lze nejpozději za 4 hodiny prostory zase bezpečně využívat. Navíc ozon proniká i do míst, kam se s manuální dezinfekcí lze dostat jen obtížně (různé spáry apod.). Další vhodnou variantou jsou již zmiňované UV-C lampy, které lze kromě preventivní dezinfekce využít i v případě potvrzení nákazy. Časově asi nejnáročnější variantou je ruční manuální dezinfekce veškerých povrchů a důkladné vyvětrání. 

 

Aby nám to rozvolnění vydrželo

Současná situace je pro provozovatele stravovacích zařízení nesmírně složitá, pro některé dokonce likvidační. Nezbývá než věřit v lepší zítřky, popřát pevné nervy i zdraví a hlavně doufat, aby to rozvolnění pokud možno už vydrželo. 

Komerční prezentace

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.