gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

NS: Neplacení koncesionářských poplatků může být tr. činem

NS: Neplacení koncesionářských poplatků může být tr. činem

Dlouhodobé neplacení televizních a rozhlasových poplatků například v hotelech s mnoha přijímači může být kvalifikováno jako trestný čin, vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS). Koncesionářské poplatky jsou podle NS takzvanou podobnou povinnou platbou, jak ji spolu s daněmi či pojištěním zmiňuje trestní zákoník. 

 

NS v prosincovém rozhodnutí, na které tento týden upozornil web Česká justice, zdůraznil význam poplatků pro nezávislost České televize na státním rozpočtu.

 

Zákoník u trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby výslovně zmiňuje například cla, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti nebo zdravotní pojištění. Podmínkou trestnosti je "větší rozsah" krácení, tedy minimálně o 100.000 korun. Koncesionářský poplatek není v paragrafu výslovně zmíněn, podle NS jej však lze zahrnout pod podobnou povinnou platbu.

 

Televize v hotelovém pokoji, ilustrační fotografie

 

Justice se konkrétně zabývala případem dvou provozovatelů hotelů na Prachaticku, kteří podle obžaloby dlouhodobě neodváděli poplatky. Státní zastupitelství škodu vyčíslilo dohromady na 327.510 korun. Okresní soud v Prachaticích oba hoteliéry zprostil s vysvětlením, že nešlo o trestný čin. Také odvolací Krajský soud v Českých Budějovicích konstatoval, že televizní poplatek nelze zařadit mezi platby, které zmiňuje trestní zákoník.

 

NS ale v prosinci vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ztotožnil se s argumenty žalobců, podle kterých dlouhodobé neplacení poplatků za televize v hotelech mohlo být trestným činem. Prachatický soud případ znovu projedná v květnu, plyne z databáze InfoSoud.

 

Televize v hotelovém pokoji, ilustrační fotografie

 

Televizní poplatek je podle NS platbou "povinnou, vynutitelnou, nenávratnou a neekvivalentní". Dílčí spory mezi veřejnoprávním médiem a neplatiči sice řeší civilní soudy, v případě většího rozsahu krácení ale nelze vyloučit trestněprávní odpovědnost.

 

NS také zdůraznil význam poplatku pro veřejnoprávní médium a jeho nezávislé postavení. "Financování veřejnoprávního vysílání prostřednictvím přímé platby obyvatelstvem (vedle nepoměrně menších příjmů z reklam) a nikoli přímo ze státního rozpočtu bylo zvoleno jako legislativní řešení z důvodu zajištění nezávislosti České televize zejména na schvalování státního rozpočtu," stojí v rozhodnutí.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.