Nejlepší světová restaurace bude nově veganská!
Velké překvapení přichystal svým hostům, kolegům, novinářům i široké veřejnosti šéfkuchař a majitel newyorkské restaurace Eleven Madison Park (často považované za nejlepší na světě), Daniel Humm. Jak oznámil v otevřeném dopisu, zveřejněnén na webu restaurace, až svůj podnik po skončení lockdownu znovu otavře, bude v něm podávat výhradně veganské pokrmy!
Humm tento krok vysvětluje snahou o trvale udržitelný provoz. Zemědělská živočišná výroba se sice až z jedné třetiny podílí na produkci skleníkových plynů, je ale otázkou, jestli změna konceptu jedné (jakkoli vynikajicí a slavné) restaurace může v tomto ohledu přinést znatelné výsledky.
Pokud se vůbec uživí! Cena degustačního menu bude stejná jako poslední cena "masité" nabídky ve stejném podniku, tedy 335 dolarů (7 tisíc korun, 275 eur) za osobu včetně spropitného. Jen namísto dřivějších 8 až 10 chodů se jich hosté dočkají dvanáct - ovšem všechny budou bez masa, vajec nebo mléčných produktů. Jedinou výjimkou bude mléko do kávy, v případě zájmu zákazník dostane skutečné kravské mléko místo veganské alternativy. Budou štamgasti, dosud uvyklí na úplně jiný styl kuchyně, ochotni přijít a veganské menu aspoň vyzkoušet?
Je také obvyklé, že útrata za alkohol, která jinak činí značnou část obratu, je ve veganských restauracich podstatně nižší než v těch ostatních. Vegani zkrátka raději popíjejí nealko. I to se v pokladně Eleven Madison Park dost možná projeví.
Daniel Humm ve svém dopisu přiznává, že si uvědomuje, jak moc riskuje, ale očividně mu to stojí za to. Jsme opravdu zvědaví, jak tento experiment dopadne.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: CNN, Guardian
Fotografie: facebook Eleven Madison Park