Na návštěvě v nové nomě
Po roční pauze v pátek 16. února znovu otevřela noma, restaurace dvojhvězdičkového michelinského šéfkuchaře René Redzepiho, všeobecně považovaná za jednu z nejlepších na světě. A neobešlo se to úplně bez problémů, slavnostní otevření bylo původně plánováno o den dřív, ale kvůli opožděným a neúplným dodávkám zařízení nebyl nový podnik včas připraven.
Personálu tak nezbylo, než obvolávat zhruba 80 hostů, kteří si s předstihem zajistili rezervaci na první možný termín, omlouvat se jim a dohadovat nové datum. noma bude mít otevřeno vždy jen od středy do soboty, čtvrteční večeře se tedy přesunula na neděli, kdy by za normálních okolností bylo zavřeno.
Šanci zjistit, jaká překvapení na hosty v nové lokalitě čekají, měla jen hrstka vyvolených (rezervace jsou otevřeny vždy jen v “oknech” na určité období a okamžitě se plní). Byl mezi nimi i výherce slosování, do kterého byl zařazen každý, kdo daroval alespoň 10 amerických dolarů na konto Redzepiho dobročinné organizace MAD. Hlavní výhrou byla večeře pro dva v nomě v den slavnostního otevření, a to včetně všech nápojů, zpáteční letenky, ubytování v Kodani a setkání s týmem restaurace!
Video WSJ zachycuje šílených 6 dnů před otevřením
noma 2.0 (jak je nová podoba slavného podniku někdy nazývána) se nachází na břehu umělého jezera v kodaňské čtvrti Christianshavn a tvoří ji 11 navzájem propojených staveb včetně tří skleníků, skladů, místnosti pro personál a fermentační laboratoře; výhledově se počítá i se saunou. Srdcem celého komplexu je kuchyně. Interiéry jsou navrženy tak, aby hostům navodily pocit stolování v přírodě - kombinace betonových zdí, dřevěných stěn a velkých prosklených ploch (včetně části stropů) je skandinávsky prostá a nesnaží se na sebe strhnout pozornost. Ta má pochopitelně patřit především jídlu.
Menu v ceně zhruba 7.500 českých korun je aktuálně sestaveno z darů moře, proto hodně zmínek o restauraci najdete na internetu pod hashtagem #nomaocean (na jaře a v létě bude nabídce dominovat zelenina, na podzim potom zvěřina a lesní plody). Vzhledem k tomu, že restaurace nebyla v uplynulém roce v provozu, bude se zatím muset obejít bez michelinského hodnocení.
Fotografie: Instagram @reneredzepinoma