Objednáme.eu

Na návštěvě v nové nomě

Na návštěvě v nové nomě

Po roční pauze v pátek 16. února znovu otevřela noma, restaurace dvojhvězdičkového michelinského šéfkuchaře René Redzepiho, všeobecně považovaná za jednu z nejlepších na světě. A neobešlo se to úplně bez problémů, slavnostní otevření bylo původně plánováno o den dřív, ale kvůli opožděným a neúplným dodávkám zařízení nebyl nový podnik včas připraven.

 

Personálu tak nezbylo, než obvolávat zhruba 80 hostů, kteří si s předstihem zajistili rezervaci na první možný termín, omlouvat se jim a dohadovat nové datum. noma bude mít otevřeno vždy jen od středy do soboty, čtvrteční večeře se tedy přesunula na neděli, kdy by za normálních okolností bylo zavřeno.

 

Nová noma v sobě nezapře skandinávský styl

 

Šanci zjistit, jaká překvapení na hosty v nové lokalitě čekají, měla jen hrstka vyvolených (rezervace jsou otevřeny vždy jen v “oknech” na určité období a okamžitě se plní). Byl mezi nimi i výherce slosování, do kterého byl zařazen každý, kdo daroval alespoň 10 amerických dolarů na konto Redzepiho dobročinné organizace MAD. Hlavní výhrou byla večeře pro dva v nomě v den slavnostního otevření, a to včetně všech nápojů, zpáteční letenky, ubytování v Kodani a setkání s týmem restaurace!

 

Video WSJ zachycuje šílených 6 dnů před otevřením

 

noma 2.0 (jak je nová podoba slavného podniku někdy nazývána) se nachází na břehu umělého jezera v kodaňské čtvrti Christianshavn a tvoří ji 11 navzájem propojených staveb včetně tří skleníků, skladů, místnosti pro personál a fermentační laboratoře; výhledově se počítá i se saunou. Srdcem celého komplexu je kuchyně. Interiéry jsou navrženy tak, aby hostům navodily pocit stolování v přírodě - kombinace betonových zdí, dřevěných stěn a velkých prosklených ploch (včetně části stropů) je skandinávsky prostá a nesnaží se na sebe strhnout pozornost. Ta má pochopitelně patřit především jídlu.

 

Zvenčí působí nenápadně, přitom jde o relativně rozsáhlý komplex budov

 

Menu v ceně zhruba 7.500 českých korun je aktuálně sestaveno z darů moře, proto hodně zmínek o restauraci najdete na internetu pod hashtagem #nomaocean (na jaře a v létě bude nabídce dominovat zelenina, na podzim potom zvěřina a lesní plody). Vzhledem k tomu, že restaurace nebyla v uplynulém roce v provozu, bude se zatím muset obejít bez michelinského hodnocení.

 

Výzdoba odpovídá aktuálnímu menu

Fotografie: Instagram @reneredzepinoma

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.