gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

Garancí od vlády se dnes zástupci našeho oboru nedočkali

Garancí od vlády se dnes zástupci našeho oboru nedočkali

Nikdo soudný nemůže dát garanci, že na podzim nebudou kvůli koronaviru další omezení, uvedl dnes na diskusi zástupců oboru hotelnictví a gastronomie (HoReCa) a vládních představitelů ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Doufá v dostatečné proočkování společnosti.

 

"Tuto garanci vám nedá nikdo soudný nikde ve světě," řekl ministr zástupcům oboru hotelnictví a gastronomie. Podle něj se ale vláda snaží očkovat jak to nejvíce jde, podle toho, jak přichází vakcíny ze zahraničí. "V průběhu července dosáhneme (proočkovanosti) 70 procent," dodal. Vláda podle něj proti loňsku nastavila lepší systém testování, jak PCR testy zdarma, tak i antigenní testování.

 

Z dnešní diskuse HOREKA

 

Spolu s restauratéry Havlíček věří ve fungování systému bezpečné provozovny, virus by se neměl tolik šířit v restauračních zařízeních. Jde například o dostatečné rozestupy mezi stoly nebo častou dezinfekci prostor.

 

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) už nebude kvůli rozsudkům soudů lockdown bez vyhlášení nouzového stavu možný. "Ale chci věřit, že už nebude plošný lockdown nutný," řekla v diskusi.

 

Z dnešní diskuse HOREKA

 

Podle epidemiologa Rastislava Maďara je málo pravděpodobný scénář, že nastane útlum epidemie. "Tomu nevěřím, tak naivní nemůžeme být," řekl. Další možností je, že infekce bude postihovat lokální ohniska a kolektivy neočkovaných. Za předpokladu dobré proočkovanosti se ale nebude šířit plošně.

 

Za poměrně pravděpodobný označil Maďar scénář, že na podzim se zhorší epidemická situace a bude stoupat reprodukční číslo. To udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Nyní je dlouhodobě pod hodnotou jedna, což znamená, že epidemie klesá. "Epidemie je rizikovější v zimních obdobích o desítky procent," řekl Maďar. Tento scénář počítá s tím, že by se zhoršení situace neprojevovalo v nemocnicích, tedy, že by nemocnice nebyly zahlceny lidmi s těžkým průběhem onemocnění. Pak by podle Maďara bylo možné udržet epidemii pomocí tzv. měkkých opatření, jako je například nošení ochrany úst a nosu, dezinfekce rukou a dodržování rozestupů.

 

Z dnešní diskuse HOREKA

 

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je potřeba se nyní soustředit na to, jak zabránit dalšímu plošnému lockdownu na podzim. Řekl, že se společně s Maďarem snaží o nastavení automatických záchranných brzd, které by se při zhoršení epidemie spustily. Podle něj je také potřeba, aby stát dal dost peněz na sekvenování vzorků, což je metoda, která může odhalit mutace koronaviru. Nutný je podle Prouzy také jednotný přístup krajských hygienických stanic. Maďar potvrdil, že cílem je nastavit systém tak, aby se nemuselo plošně zavírat.

 

Z dnešní diskuse HOREKA

 

Podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboše Kastnera v případě zavřených restaurací sedm z deseti hostů půjde do neformálního podniku. "Otevřou si buď garáž nebo kočárkárnu," řekl. Šíření viru je pak podle něj nekontrolovatelné. Argumentoval i spotřebou alkoholu, údaje o ní v tomto týdnu publikoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

 

Podle něj se loni o 2,4 procentního bodu zvýšil počet lidí, kteří často pijí alkohol. Denně nebo obden loni pila pětina dotázaných. Výrazně také vzrostla odhadovaná průměrná roční spotřeba, loni činila osm litrů čistého alkoholu, při odečtení abstinentů dokonce 9,5 litru. To představuje nárůst o 0,3 a 0,7 litru. Spotřeba alkoholu na hlavu byla loni nejvyšší za poslední tři roky. Podle odborníků může mít zvýšená spotřeba souvislost s epidemií covidu-19.

 

SZÚ dělá výzkum každoročně, loni se ho zúčastnilo 1769 respondentů. Podle SZÚ šlo o reprezentativní vzorek populace ČR ve věku nad 15 let. Vlastní dotazování se uskutečnilo od poloviny listopadu do konce prosince loňského roku.

 

Z dnešní diskuse HOREKA

 

Kastner dále řekl, že by celý restaurační segment potřeboval vládní slib, že bude mít do budoucna rovné podmínky pro podnikání. V národním plánu obnovy ale podle něj moc zmínek o gastronomii není. "To přece není možné," dodal. Je podle ně nutné nezvyšovat daň z přidané hodnoty, dostat do oboru peníze na marketing nebo legalizovat spropitné.

 

Dnešní debata nazvaná HOREKA 112 – Diskusní aréna 2 byla druhou v pořadí, první diskuse zástupců oborů hotelnictví a gastronomie s představiteli vlády se uskutečnila v lednu. Na 15. září organizátoři plánují 21. kongres HOREKA 112.

 

HOREKA 112

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Snímky obrazovky z diskuse HOREKA

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.