Odíráš personál? Zapomeň na Michelina!
Unichef, oborové sdružení britských kuchařů, vyzvalo svoje členy k podpisu petice vyzývající vydavatele průvodců AA Guide a Michelin, aby při hodnocení restaurací přihlíželi i k tomu, jak se v nich zachází s personálem.
"Podniky, které berou zneužívání, ponižování nebo šikanu zaměstnanců na lehkou váhu, přece nemohou být nositeli odznaků vysoké kvality," uvedl při té příležitosti šéf asociace Brian McElderry.
A nezůstalo jen u toho: Unichef dokonce vyzval Michelin a AA, aby v případech, kdy se prokáže obvinění ze zneužívání pracovních sil v restauracích, které už jsou nositeli ocenění těchto průvodců, jim tato byla odebrána (Michelin uděluje známé hvězdičky, od jedné do tří, AA Guide, který působí výhradně na území Britských ostrovů, potom rozety/růžice, a to od jedné do pěti).
Tato překvapivá výzva nepřišla jako blesk z čistého nebe, nejspíše je reakcí na červnový skandál kolem restaurací skotského šéfkuchaře Toma Kitchina (44). Ten má dvě restaurace v Edinburku, jedna z nich se honosí michelinskou hvězdičkou. Bývalý zaměstnanec upozornil média, že si šéfkuchař a majitel obou podniků "ukrajuje" ze spropitného pro sebe a pro svoji manželku (provozní).
Další informace na sebe nenechaly dlouho čekat. Ukázalo se, že průměrná částka, kterou si Tom Kitchin a jeho žena z dýšek brali pro sebe, se pohybovala kolem 700 britských liber (asi 20 tisíc korun, 800 eur) měsíčně, přičemž tato "malá domů" odcházela na rodinný účet Kitchinovic famílie nepřetržitě přinejmenším posledních 5 let.
Ani to ale není všechno. Na povrch vyplavaly i detaily o drsném zacházení s personálem. Další a další bývalí zaměstnanci se postupně svěřili se zážitky zahrnujícími šikanu, vulgární urážky, údery horkým nádobím, nekonečnou pracovní dobu atd.
Šéfkuchař na tato obviněni bohužel zareagoval zcela nevhodně. Podle jeho tweetu to tak v kuchyních prostě chodí a personál by měl být vůči stresu imunní. Ohledně spropitného uvedl, že on i jeho žena přece taky těžce pracují, takže si svůj podíl zaslouží.
Některé kolegy v Británii tím rozžhavil do běla a výše zmíněná petice pak už na sebe nenechala dlouho čekat. Michelin zatím nereagoval. Tak jsme opravdu zvědaví, jestli "spořivý" restauratér o svoji hvězdičky nakonec přijde...
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: the Guardian, the Scottish Sun, Unichef
Fotografie: Michelin, AA
Reprofoto: the Scottish Sun, the Guardian