Červencové tržby v gastru byly rekordní, co to ale znamená?
Kolik gastro podniků padlo covidu za oběť, zůstává i v druhé polovině prázdnin otázkou. Přetrvávající pandemická omezení, která se týkají především nočního života, stále nedovolila některým typům zařízení naplno obnovit provoz.
I přes nižší počty však česká gastro scéna v červenci dosáhla nejvyšších tržeb za uplynulých dva a půl roku. Vyplývá to z údajů společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá víc než čtvrtina tuzemského trhu.
"Souhrnné tržby gastropodniků, které používají náš pokladní systém, byly v červenci o 5 procentních bodů vyšší než loni ve stejném období. Ještě výrazněji překonaly i předloňský vrchol sezóny, kdy nebyl žádný covid. Nedá se ovšem říct, že by rekordní tržby způsobila pouze rekordní návštěvnost. Minimálně zčásti je nárůst obratu způsoben i zdražováním," odhaduje ředitel Dotykačky Petr Menclík.
Diskotéky stále v propadu
U většiny segmentů platí, že v porovnání s loňským létem, kdy se gastro trh vzpamatovával z první vlny koronakrize, počty otevřených podniků ještě o něco klesly. Jedinou výjimku v tomto ohledu představují kavárny a rychlá občerstvení, kde počty zařízení – i přes krizi – mírně rostou. Souhrnné tržby však byly v první polovině prázdnin navzdory nižšímu počtu fungujících podniků většinou meziročně srovnatelné nebo vyšší.
Černý Petr nadále zůstává pouze u diskoték a nočních klubů. Ty jsou už dva roky hluboko v červených číslech. "Některé z těchto podniků upravily své zaměření a začaly provozovat tradiční gastro služby, případně se proměnily v bary. Ani to ale k záchraně velké části z nich nestačí," komentuje Menclík.
Doslova renesanci naopak už od jarního rozvolnění zažívá kategorie sportbarů. Jejich tržby překračují ty loňské o desítky procent už několik měsíců v řadě. "Je znát, že fanoušci byli hladoví po sportovních přenosech. Začalo to hokejovým mistrovstvím světa, následovalo Euro, a v červenci plynule navázaly Wimbledon a olympiáda," vyjmenovává ředitel Dotykačky.
Z krajů je na tom nejhůř Karlovarsko
Pokud jde o jednotlivé kraje, pouze Praha se počtem otevřených provozoven blíží předcovidovému létu 2019, zbytek republiky je na nižších číslech (v některých krajích klesly počty gastro podniků za uplynulé dva roky až o pětinu).
Z pohledu tržeb jsou lídry Jihomoravský, Středočeský a Liberecký kraj. Naopak nejhůř jsou na tom kraje Karlovarský a Zlínský. Speciální postavení má Praha. Číselně je zde vidět oproti předcovidovému létu 2019 mírný nárůst tržeb, ale ten zůstává pod úrovní růstu cenové hladiny. V reálu tak na zdejší podniky stále výrazně dopadá úbytek zahraničních turistů.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: Dotykačka
Fotografie: ilustrační pod licencí C00