F. Vracovský: Tajná zákoutí profesionálních kuchyní
Tajemná místa, které pomalu z kuchyni mizí. S přibývajícím časem stále víc a víc kuchyní dělá vlastní tatarskou či rajčatovou omáčku, i hořčici. Takže dobám, kdy se při nedostatku lžic stačilo podívat na dno kyblíčků s kečupem a zmíněnými komoditami, pomalu ale jistě zvoní umíráček…
Kuřárna
Stále víc a víc mladých kuchařů přechází na tvrdší drogy a tak je i kuřárna zapsaná na seznam chráněných druhů. Přiznávám, je to škoda. Spousta skvělých receptů, meníček, nebo mileneckých poměrů vzniklo tam kdesi na dvorku s výhledem na popelnice. Nikde káva tolik nechutnala. Ádios romantiko…
Personální stolek
Tolik radosti na tak malé rozviklané ploše. Co na tom, že kuchař si k němu nesedne nikdy a číšník obědvá v jedenáct večer. Často bývá bez židlí, sedí se na přepravkách či bednách s nealkem. Umístěn je většinou tak, aby kuchař na kamnech v těch jedenáct večer netrefil nožem číšníka, který naťukal poslední objednávku a provokativně si sedl ke zmíněnému obědu…
Lapač myšlenek, aneb chladící box či sklad…
Nejzačarovanější místo celého objektu. A čím dál z kamen do něj musíte, tím větší švanda. Byl v Plzni podnik, kde jste musel vysprintovat na chodbu a po křivolakých schodech odhopkat do sklepa k přípravnám a boxům. Ve chvíli, kdy jste běžel pro mrkev, bylo jasné, že sotva budete na místě - chvíli postojíte, dumajíce co jste chtěl, do přepravky se zelím hodíte pro jistotu pár jablek, celer, a poběžíte zpátky…
Tiskárna od kasy
Jo, jo… Její zvuk vás bude budit ještě dlouho po smrti. Nekončící rachot bonů. A když je náhodou klid, pak je to jen klid před bouří. Ve chvíli, kdy vypadne z elektriky a vy si toho hned nevšimnete, jedná se dokonce o klid smrtící. To, co z ní vyleze po restartu, bych nikomu nepřál!
Díky a ahoj!
Filip
Text: Filip Vracovský
Původně zveřejněno na autorově blogu:
https://www.blogosfera.cz/author/filipvracovsky/
Převzato s laskavým svolením autora
Fotografie: ilustrační pod licencí C00