gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Singapurský stánek přišel o Michelina

Singapurský stánek přišel o Michelina

Když v roce 2016 Michelin poprvé vydal místní verzi svého průvodce pro Singapur, kolem jednoho z oceněných podniků se strhla pořádná mela. Michelinskou hvězdičku totiž obdržel také stánek pana Čana Hong Menga (původem z Malajsie), nabízející hongkongské kuře v sójové omáčce s nudlemi nebo rýží v jistém singapurském obchodním centru. Jednu porci za 2,50 singapurských dolarů (cca. 37 korun / 0,60 eur).

 

Věhlasní šéfkuchaři si tehdy rvali vlasy. Kritici, znalci i "znalci" jídla vrtěli hlavami. Foodblogeři a foodblogerky natáčeli hysterická videa. Všichni se ptali, jakou cenu má tato hvězdička v porovnání s těmi, které Michelin uděluje klasickým restauracím se škrobenými ubrusy, vybranými víny a obsluhou s francouzským přízvukem. 

 

Pan Meng v dobách radosti

 

Michelin místo odpovědi zveřejnil jen krátké video, zobrazující pana Menga v den, kdy na slavnostním gala večeru přebírá plaketu s hvězdičkou, a v následující den, kdy je od samého rána zase v plné práci ve svém stánku. Podle něj šlo o ocenění celé singapurské stránkové kultury.

 

 

Pan Meng ocenění samozřejmě náležitě využil. Svůj podnik přejmenoval na "Hawker Chan" ("Stánkař Čan"), z prostého stánku vytvořil frančízu s pobočkami v Thajsku, Malajsii i jinde, rozšířil sortiment o další speciality a hvězdičku obhájil i v dalších letech…

 

Tak vypadá to dobře

 

Ale letos už ne. V novém vydání Michelina pro Singapur ze září 2021 jméno jeho podniku chybí. Těžko říct proč. Podle pravidelných strávníků údajně kvalita jeho hongkongského kuřete zůstala stejná.

 

Tak co se vlastně změnilo

 

A zatímco si pan Meng asi láme hlavu, co v uplynulém roce udělal špatně, my (přestože jsme mu předchozí ocenění samozřejmě ze srdce přáli) marně přemýšlíme o metodice michelinských inspektorů. Protože když může (aspoň na čas) dostat hvězdičku kuřecí stánek v Singapuru, proč ne, sakra, třeba burgrárna u OBI na Proseku? A nebo vážně: proč ne konečně víc než pouhé dvě restaurace v Praze? Napadá nás jediná odpověď: střední Evropa prostě Michelina nezajímá…

Redakce GastroJobs.cz 

Zdroj: CNN Philippines, AsiaOne

Fotografie: facebook Hawker Chan Philippines

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.