Cena pro vítěze Bocuse d'Or letos zůstala doma
Vítězem letošního ročníku slavné kuchařské soutěže Bocuse d'Or se stalo domácí mužstvo z francouzského Lyonu. A to poprvé od roku 2013!
Mezinárodní soutěž, někdy označovaná za kuchařskou olympiádu, probíhá vždy jednou za dva roky v rámci veletrhu SIRHA (Salon international de la restauration de l'hôtellerie et de l'alimentation). Nese jméno Paula Bocuse (1926-2018), který je zase často považován za nejslavnějšího světového šéfkuchaře všech dob. A je také do značné míry jeho dítětem.
Právě Bocuse poprvé napadla myšlenka na soutěž, ve které by kuchaři/ kuchařky připravovali svoje pokrmy přímo před zraky publika. První ročník proběhl v roce 1987 a událost si mezi odbornou i laickou veřejností rychle získala celosvětovou popularitu.
Pravidla se v průběhu času měnila. Nyní ve finále soutěží 24 týmů, z nichž každý se skládá z jednoho šéfkuchaře a jednoho pomocného kuchaře (commis) do 22 let. Během časového limitu 5 hodin a 35 minut musí týmy připravit 2 hlavní chody - jeden masitý a jeden rybí. Hodnotí je porota složená z 24 zkušených šéfkuchařů, často zvučných jmen (v minulosti např. Heston Blumenthal, Ferran Adrià, Wolfgang Puck, Eyvind Hellstrøm, Thomas Keller a další).
Fotografie: Thesurvived99, licence CC BY-SA 3.0
Tým s největším počtem bodů od poroty pak získává Bocuse d'Or, tedy zlatou sošku v podobě zakladatele soutěže. Soutěžící na druhém místě dostanou Bocuse d'Argent, tedy sošku stříbrnou, nu a třetí i tady obdrží tradiční bronz (Bocuse de Bronze).
Letos se tedy z cen radovali:
1. Davy Tissot, Francie
2. Ronni Vexøe Mortensen, Dánsko
3. Christian Andre Pettersen, Norsko
A jedna perlička nakonec: původně se vítězný tým z předchozího ročníku neúčastnil dalšího finále. To se změnilo po roce 1999, kdy domácí (francouzský) soutěžní tým poprvé nezvítězil.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: bocusedor.com, wikipedia