gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Minipivovary: Nová opatření odrazují hosty

Minipivovary: Nová opatření odrazují hosty

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. 

 

Voldřich to dnes řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

 

Pivovar, ilustrační fotografie

 

"Restaurace se nám vyprázdnily, během dvou týdnů je všechno pryč, akce do konce roku (v restauracích) jsou prakticky zrušené," tvrdí Voldřich, který je i spolumajitelem jihočeského minipivovaru Pivovarský dvůr Zvíkov. Podle Voldřicha hrozí to, že bez státní pomoci obor zcela zmizí.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

Minipivovary podle Voldřicha potřebují hlavně přežít zimu. Klíčové pro ně bude udržet si zaměstnance a další personál, aby mohly vůbec jarní rozjezd udělat. "Vždy jsem byl proti dotacím, ale kompenzace jsou nyní potřeba. Obor je poškozený," řekl. Ve Stěžerách přítomné pivovarníky vyzval k tomu, aby za pomoc minipivovarům lobbovali u politiků.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

V Česku je nyní kolem 500 minipivovarů a jejich počet se za poslední dva roky zvýšil asi o 50. "I letos se celkový počet minipivovarů zvýšil, přestože některé skončily. Šlo hlavně o dříve rozpracované a nyní dokončené projekty," uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich. Dosavadní poměrně masivní nárůst počtu minipivovarů podle něj kvůli epidemii v příštím roce zřejmě skončí.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

Minipivovarem je provozovna s ročním výstavem do 10.000 hektolitrů. Kromě vlastních restaurací jsou pro minipivovary klíčovým trhem ostatní hospody. Minipivovary produkují 2,5 až tři procenta piva vyrobeného v ČR, v souhrnu v nich pracuje asi 5000 lidí. V regionech oživují cestovní ruch a život měst a vesnic.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.