gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Hospodští s koncem kontrol očekávají více hostů

Hospodští s koncem kontrol očekávají více hostů

Pražští restauratéři, které dnes ČTK oslovila, očekávají pozitivní vliv uvolnění protiepidemických opatření. Změny se pravděpodobně projeví ale až se zpožděním, prudký nárůst návštěvnosti nečekají. Jsou připraveni na dotazy hostů ohledně nových pravidel. Někde počítají s tím, že povinnost kontrolovat při vstupu doklad o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce přestane platit od středy, zjistila ČTK.

 

Nová pravidla, která zruší prokazování se takzvanými covidovými certifikáty, budou podle ministerstva zdravotnictví platit od půlnoci ze středy na čtvrtek. Ve středu je projedná vláda. ČTK to dnes řekl mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob. Nejvyšší správní soud minulý týden rozhodl, že podmiňovat vstup do stravovacích a ubytovacích služeb, hudebních klubů či kasin je nezákonné. Mimořádné opatření podle výkladu ministerstva zdravotnictví ruší od půlnoci 9. února.

 

Prázdná restaurace, covid, lockdown, ilustrační fotografie

 

"V Manifestu se chystáme na to, že od středy 9. února přestane platit povinnost prokazovat očkovací certifikát a bezinfekčnost při návštěvě restaurace. Držíme se při tom vyjádření premiéra (Petra) Fialy (ODS) z 2. února, které bylo široce medializováno, a k tomuto datu se veřejnost upíná. Lidé, pro které dosud platilo omezení, se určitě na středu těší," uvedla za pražský gastronomický koncept Manifesto Radka Ondráčková.

 

Vliv na návštěvnost nechtěla Ondráčková předjímat. "Hlavně budeme zvědaví, zda se to (rozvolnění) odrazí na víkendových dnech," řekla. Od zákazníků očekává zvýšenou frekvenci dotazů na podmínky vstupu. Obsluze se bez nutnosti kontroly dokladů bude podle Ondráčkové přirozeněji s návštěvníky konverzovat například o přípravě jídla nebo doporučení sezonního nápoje k vybranému menu. Personál si na kontrolu QR kódů sice zvykl, ale necítil se úplně "ve své kůži", dodala.

 

Prázdná restaurace, covid, lockdown, ilustrační fotografie

 

Celé odvětví gastronomie pociťuje podle spolumajitele vinných barů Vinograf Jana Horešovského dopady nejistoty vyvolaných epidemickou situací a vládními restrikcemi. Nejistota panuje u provozovatelů i hostů. "Vliv všech změn, zejména těch rozvolňovacích, mívá obvykle relativně delší setrvačnost. Vláda v poslední době vysílá signály, že pandemickou situaci již nehodlá řešit restrikcemi, což může mít s určitým zpožděním pozitivní vliv na chování hostů, nicméně některé jejich nové návyky mohou být dlouhodobé nebo i trvalé," uvedl.

 

Horešovský upozornil, že restauratéry nyní spíše trápí netečný postoj vlády ke kompenzacím. Minulí ani současní ministři podle něj zjevně nespojují omezení se samozřejmostí náhrad, břemeno řešení situace tím přenášejí na podnikatele a jejich zaměstnance. "V této souvislosti aktuálně pozorujeme velký nárůst zavřených provozoven služeb, obchodů i gastropodniků, to je bohužel současná realita," doplnil. Program podpory pro podnikatele zasažené v souvislosti s pandemií by měl být také předmětem středečního jednání vlády.

 

Prázdná restaurace, covid, lockdown, ilustrační fotografie

 

Také hotely, restaurace, fitness centra i pořadatelé akcí v Plzeňském kraji věří, že od čtvrtka, kdy se u nich zákazníci nebudou muset prokazovat certifikátem o očkování proti covidu-19, začne do jejich provozoven proudit výrazně více zákazníků.

 

Před pár dny otevřená restaurace Tank bar Americká věří, že se hosté okamžitě po oteplení nahrnou. "Hodně udělají zahrádky. Myslím, že hlavně restaurace s moderním konceptem, stejně jako vesnické hospody, budou hodně v kurzu," uvedl výčepní Michal Král.

 

Plzeň, ilustrační fotografie

 

Tomáš Silovský, ředitel čtyřhvězdičkového hotelu Central na plzeňském náměstí, také ještě nepociťuje nárůst rezervací. "Únor je vždycky mrtvý, rozběhne se to až v březnu," uvedl. Podle něj certifikáty neměly valný význam, protože ti, kteří je neměli, si našli cestu, jak nařízení obejít. Hotel má zatím otevřená jen dvě patra ze čtyř.

 

"Program na letošní rok probouzí naděje na mnoho zajímavých akcí, jaké tu ještě nebyly nebo se na ně dlouhou dobu čekalo," řekla Ivana Hušáková z Měšťanské besedy, plzeňského kulturního stánku.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.