gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Dočkáme se návratu zahraničních turistů?

Dočkáme se návratu zahraničních turistů?

Poskytovatelům služeb loni stouply tržby meziročně o 7,3 procenta, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Polepšila si všechna odvětví, včetně ubytování, stravování a pohostinství, které byly těžce zasaženy koronavirovou epidemií. Loni se České republice ubytovalo podle statistik 11,4 milionu turistů, zhruba o pět procent víc než v roce 2020. Ve srovnání s posledním předcovidovým rokem ale byla návštěvnost zhruba poloviční. Podle odborníků stále chybějí zahraniční turisté, jejichž návrat bude spíše pozvolný.

 

Loňské meziroční navýšení tržeb u poskytovatelů služeb o více než sedm procent bylo nejvýraznější od roku 2007. Polepšila si všechna sledovaná odvětví, vysoký růst u některých z nich byl ale důsledkem nízké srovnávací základny z roku 2020, kdy se tržby propadly o 11,7 procenta, nejvýrazněji za 20 let. Ve srovnání s rokem 2019 byl loňský výsledek stále o více než pět procent horší.

 

Praha, ilustrační fotografie

 

"Růst vykázaly všechny sekce ekonomických činností služeb, přičemž nejvyšší byl zaznamenán v objemově nejvýznamnější dopravě a skladování, a to o 13 procent," uvedl Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ. Druhá nejvýznamnější sekce služeb, informační a komunikační činnosti, loni meziročně vzrostla o 5,5 procenta.

 

Ekonom ČSOB Petr Dufek uvedl, že navzdory koronavirové variantě delta se poměrně dařilo podnikatelům v cestovním ruchu, když rostoucí výnosy v posledním čtvrtletí loňského roku vykázaly cestovní kanceláře, restaurace i letecké společnosti. Návrat k předcovidovým číslům bude ale právě u turismu trvat nejdéle ze všech služeb. "Na začátku letošního roku jej navíc komplikuje omikron, který oživení této oblasti dál zbrzdí," podotkl.

 

Letiště Praha, Ilustrační fotografie

 

Podle dnes zveřejněných údajů se v České republice loni ubytovalo 11,4 milionu turistů, meziročně o 5,2 procenta více. V ubytovacích zařízeních strávili 32 milionů nocí. Proti roku 2020 to byl mírný nárůst, ale o rok dříve byl počet přenocování téměř o polovinu vyšší.

 

"Rok 2021 přinesl jen mírné zlepšení v rámci cestovního ruchu. Zvýšil se sice zájem Čechů o cestování v tuzemsku, nicméně Česká republika byla v podstatě vymazána z map pro cizince z jiných než evropských zemí," zhodnotil loňský vývoj hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 

Mikulov, ilustrační fotografie

 

Tuzemských turistů se loni v Česku ubytovalo 8,8 milionu, téměř o desetinu více než v roce 2020. Opět ale ubylo zahraničních návštěvníků. Přijelo jich 2,6 milionu, meziročně o 7,6 procenta méně.

 

Ředitel státní agentury CzechTourism Jan Herget odhaduje, že na předkrizové hodnoty se počty hostů z ciziny dostanou nejdříve za dva roky. Dobrým signálem je podle něj oživení turismu ze vzdálenějších destinací, kdy se mezi desítkou nejvíce zastoupených návštěvníků z ciziny objevili Izraelci nebo obyvatelé Spojených států.

 

Hotel Ambassador Zlatá husa, ilustrační fotografie

 

Majitelé hotelů, penzionů či kempů tak zatím musí spoléhat především na domácí klientelu. V důsledku rostoucí inflace však není jisté, zda Češi budou chtít peníze investovat právě do cestování, upozornil ředitel zážitkového portálu Slevomat Ladislav Veselý. Přesto je přesvědčen, že český cestovní ruch má nejhorší za sebou, i když na úroveň před pandemií se bude dostávat ještě dlouhou dobu.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK 

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.