gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Kuchaře dělá sněhobílý, nažehlený rondon...

Kuchaře dělá sněhobílý, nažehlený rondon...

Ale platí to ještě pořád? Nemůže dneska kuchyň řídit někdo, kdo vypadá jako pokérovanej pyroman? Svět se přeci mění a spolu s ním se mění i gastronomie.

 

Tuhle mě napadlo, co mám třeba já společného s Romanem Paulusem. Inu, michelinská hvězda, kterou měl, to nebude, já mám leda tak michelinskej černej puntík, jak občas v dobrém rozmaru prohlašuju.

 

Je bílý rondon pořád nutností?

 

Ale jsme stejnej ročník a oba dva nás v osudové chvíli, kdy se člověk zamiloval do řemesla, ovlivnil Jaromír Trejbal. Že vám to jméno nic neříká? Jeho knížka "Z hotelu Ritz do kuchyně Vlasty Buriana" se četla jedním dechem. Možná bych bez ní i s kuchařinou seknul. To, jak řemeslo na konci socialismu a v porevolučních letech fungovalo, byla fakt jedna velká bída (čest několika málo světlejm výjimkám).

 

Pan Trejbal mi najednou na dálku ukázal jak může bejt řemeslo krásný. Že bejvala doba, kdy byl kuchař někdo, kdo musel mít vystupování, rozhled a fortel. Přitom nesměl ztratit pokoru a pracovitost. Taky mi ukázal, že si nemám nač stěžovat, když vstávám do práce na šestou, protože v časech, kdy se každej den zatápělo v kamnech a zakládalo od tří od rána, to byla ještě větší šanda. A na konci toho všeho nestál umaštěnej dobytek, kterej potřebuje okrást hosta, ale PAN KUCHAŘ v rondonu a s vysokou čepicí, slavnostní i pracovní uniformou svého stavu.

 

Je bílý rondon pořád nutností?

 

Dneska je módou mít rondon barevnej a lezou z něj stejně barevný ruce. Tématem už je i piercing. Tím, jak se obor mění, by třeba v bistru se street foodovou tématikou působil kuchař z doby před sto lety možná až legračně. Pokérovaná je už i řada šéfkuchařů nový generace, o jejichž fortelu a řemeslu nikdo nepochybuje. 

 

A tak si říkám, že je jedno jakou má barvu rondon pokud není sežvejkanej a ušmudlanej tejden nepranou špínou, a už úplně je jedno, jestli je kuchař kérovanej s tunelem v uchu. Důležitý je to co položí na talíř. Jestli tam je řemeslo a kus srdce, je to stejnej borec, jako ti z knih pana Trejbala.

 

Je bílý rondon pořád nutností?

 

Nebo to máte jinak?

 

Díky a ahoj!

Filip

Filip Vracovský

Filip Vracovský

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.