gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Přemek Forejt kontrolorem kvality u McDonald's...

Přemek Forejt kontrolorem kvality u McDonald's...

… aneb zrádce oboru a zaprodanec? Nenápadná zpráva o nové pozici pro Přemka Forejta na naší gastroscéně vyvolala nebývalý ohlas.

 

Ale vezměme to od počátku. Někteří z nás si ještě vzpomenou (a jiní si to najdou na internetu), že když dorazila první restaurace McDonald's do Vodičkárny, byla to veliká sláva. Přišel s ní taky poctivej kus poctivýho kapitalistickýho zázraku a našinec tam stál frontu. Takovou že si dneska vyhlášený restauratéři můžou nechat o takový slávě leda zdát. To byla úplně nejvíc nefalšovaná Amerika ve spreji!

 

McDonald's, ilustrační fotografie

 

To náhodou za měsíc bude přesně třicet let! A, co si budeme povídat, nálada se tu celkem změnila. Velká část z nás už nekouká jako na zázrak ani na kapitalismus, ani na Ameriku, o nabídce této nejslavnější "franšízové" sítě na světě nemluvě. Přesto mě zarazilo, jak negativní vlnu ohlasů mezi kuchaři (čest výjjimkám jako je Ondra Slanina) tohle oznámení Přemka Forejta, jinak populárního sympaťáka, vyvolá. Ostatně, slušně to dostával on i McŘetězec třeba taky v téhle diskuzi.

 

Domnívám se, že u řady lidí převládá v jejich hejtech závist. U dalších se pak projevuje fakt, že o málokteré společnosti koluje tolik nepravdivých legend jako právě o McDonald's. Jasně, cpát se jejich produkty dvakrát denně a zalejvat to hekťákem přeslazenejch čamčurád, který nabízej, určitě nebude ta správná volba. Stejně tak rodiče, který zvolej tohle jako základ jídelníčku pro svý dítě, nezasloužej než nakopat, nebo kousnout do zadku... Nicméně rozumná konzumace "bigmeků" nebo "čízů" sama o sobě určitě na krchov nikoho nepošle. Doprovázená pohybem tuplem ne.

 

McDonald's, ilustrační fotografie

 

Dokonce svým studentům z prvního ročníku oboru brigošku u "Meka" vřele doporučuju. Co se týče prvních krůčků v kuchyni, není společnost, která má zmáknutou organizaci práce a jejíž hygienické standarty jsou na úrovni, vůbec špatnou volbou. Navíc jako Plzeňáci můžeme mít k tomuhle konceptu rychlého občerstvení částečně patriotický vztah. Jeho sláva má totiž nezpochybnitelné propojení s pánem, který se jmenoval Ray Kroc a jehož tatínek byl krajan.

 

A jestli bych podobnou pozici vzal sám? No, musím v první řadě upozornit, že mi ji nikdo nenabídl, a následně popravdě říct, že preferuju KFC...

 

Díky a ahoj!

Filip

Filip Vracovský

Filip Vracovský

Vyšlo na blogu iDnes.cz

Převzato s laskavým svolením autora

 

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.