Banánová pizza s tvarůžky a další mňamky
Říká se, že kuchař je svým způsobem také umělcem (zlé jazyky melou taky něco o chemikovi, ale to se k dnešnímu povídání zase až tak nehodí). Nesmíme ovšem zapomínat, že ne každý, kdo se pokusí o umění, se stává nesmrtelným. I když…
Vždycky mě zajímalo na co myslel člověk, který vytvořil "Banánovou pizzu s tvarůžkama". Taková milá a pěkná fúze Itálie, hanácké pochótky a prasečince, to se jen tak nevidí.
Taky bych rád věděl, kde bral lekce angličtiny borec, kterej přeložil "Hovězí vývar s mušličkami" jako "Beef Broth with Pussy". Asi to bude nějaký zarputilý fanoušek našeho milého pana prezidenta. Jestli na pohlavní orgány myslel i autor dezertu "Vodníkovo koule", to už se bohužel (nebo spíš naštěstí) nedozvíme. Každopádně udělujeme bobříka odvahy všem nebojácným, co to ochutnají - můžou pak napsat vlastní report.
Řádný průvan v hlavě hosta rovněž způsobí "Kuřecí prsa plněná gorgonzolou" se složením "kuřecí prsa, niva, smetana" uvedeným v závorce. Inu, někdo se jako Ital narodí, druhej tak jenom marodí!
Jestli nás může něco uklidnit, tak to, že až bude nejhůř, "Hot dok" spláchneme "Býlím rumem", jako dezert si dopřejeme "Mlinářovu cukrovou duchnu" a pak už si můžeme jít pustit plyn do naší elektrický trouby (otrlejší si při tom můžou nechat zdát o "Kuřecích prsouch mladé komtesky").
Pobaví ovšem i "Dny české kuchyně", kdy se podává holandský řízek, španělský ptáček, maďarský guláš a jako dezert vídeňský štrůdl (to se opravdu děje!).
Stálicí v tuzemských nabídkách bezmasých jídel se stává smažený sýr se šunkou, ty lepší restaurace pak nabízejí tutéž variantu s hermelínem.
Spíš k pláči než k smíchu jsou pak v konceptech typu "selská jizba" rozvařené těstoviny se smetanou nebo vymrzlá podkova z lososa jako steak.
Z vlastní zkušenosti přitom vím, jak moc je jídelní lístek při prvním kontaktu s hostem důležitý. Pokud podle něj kuchař působí jako blbec, jen obtížně pak přesvědčuje na talíři hosta o opaku.
Zkrátka by mělo plati: Můj jídelák, můj dům, můj hrad! Podělíte se s námi také o nějaké podobné perly v diskuzi na facebooku?
Díky a ahoj!
Filip
Filip Vracovský
Fotografie ilustrační pod licencí C00