"Michelinský kuchař" neexistuje?
Zajímavý článek se nedávno objevil na serveru Fine Dining Lovers. Autorka v něm s pomocí zdrojů z Michelina odpovídala na častý dotaz čtenářů a čtenářek, kdo vlastně získává michelinské hvězdičky. Jsou to kuchaři/kuchařky, nebo restaurace?
A odpověď, která přišla z michelinského průvodce, byla jednoznačná: ocenění získává celý tým konkrétní restaurace za kvalitu své práce a služeb, nikoliv tedy šéfkuchař (majitel, provozovatel…) jako jednotlivec.
Pokud šéfkuchař změní restaurací, michelinské hvězdičky si s sebou "neodnáší". V zásadě tedy není správné mluvit o "michelinských šéfkuchařích" - přesto to pro zjednodušení dělá většina kuchařů, restauratérů, hostů i médií (včetně nás).
Také oceněná restaurace, kterou opustí šéfkuchař, o svoje hvězdičky nepřichází - přinejmenším do příští návštěvy michelinských inspektorů a inspektorek. Což už dnes ani nemusí trvat tak dlouho - například pro území Spojeného království volí Michelin v posledních době pravidelnou (měsíční) aktualizaci hodnocení na webu, spíše než vydávání tištěného průvodce jednou ročně…
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: Fine Dine Lovers, https://guide.michelin.com/
Fotografie: ilustrační pod licencí C00