Znáte nějaký recept na dokonalé jídlo?
Tak za prvé je třeba říct,… Že vůbec nic takového neexistuje! To jenom laická veřejnost pořád nějaké dokonalé recepty hledá. My profíci v rondonech přece víme, že hlavní jsou techniky zpracování surovin. Když se je naučíš neprznit a máš alespoň zbytek chuti na jazyku, tak si vlastních receptů vytvoříš kolik chceš. Nicméně chápu, že pro amatéry tohle tak dobře nezní.
Takové dokonalé jídlo by mělo chutnat, ale i vypadat. Pokud chtěl princ udělat na svou vyvolenou dojem, taky nepřijel na hluchém oslu, ale měl pod zadkem bělouše (maximálně vraníka), nebo v modernější verzi šestiválec medvěda. Toho osla připomínají pyramidky naaranžované pinzetkou špičkou dolů, které se vám po prvním polknutí začnou vracet zpátky, protože i když vypadají efektně, může to být čvoch, co se jíst nedá. O jídlo nevábně kydnuté na talíř pak většina zákazníků nejeví zájem, i kdyby bylo sebelepší. Lajky se na něj nenasbírají, přitom já mám někdy dojem, že dneska už se do restaurací chodí víc kvůli fotkám než hladu.
Tahle situace se ale brzy může kvůli pekelnému tempu zdražování změnit. Takové dokonalé jídlo pak z pohledu zaměstnavatele může být naběračka vody kypřená vzduchem a zdobená odleskem ranních červánků.
Sám jsem ostatně od jednoho ze svých oblíbených zaměstnavatelů už před lety dostal příslib milionové prémie v případě, že budu měsíc vařit jen z vody. Neklaplo to.
Ale třeba z brambor se dá dělat spousta super věcí: škubánky, placky, ovocné knedlíky. Když se dělají dobře, zákazník se po nich může utlouct. A vydělá se na nich mnohem víc než na nějaých zmrzlých srágorvám nasypaných do fritézy.
No a to dokonalé jídlo z mého pohledu? Trochu klasických kuchařských technik. Na talíři se potkávají s něčím modernějším. Klidně to můžete šmrcnout i nějakým doplňkem třeba z molekulárky. Všechno ale musí být fest vychucené, jediná část toho jídla nesmí být průměrná. A nikdy, NIKDY (klidně si to napište velkejma, ať nezapomenete), tam nesmí scházet ta nejdůležitější ingredience. Láska.
Díky a ahoj!
Filip
Filip Vracovský
Fotografie: Ilustrační pod licencí C00