Objednáme.eu

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

Největší zpracovatel čerstvých, chlazených a hluboce zmrazených ryb v Česku minulý týden slavnostně otevřel nový provoz v Kralupech nad Vltavou. Nová balírna včetně nových strojů a technologií stála 400 milionů korun a měsíčně zde bude Bidfood zpracovávat na 300 tun ryb. Objekt stojí na místě původní budovy, kterou v listopadu 2020 kompletně zničil požár. 

 

Škoda na objektu z roku 2004 se vyšplhala na 230 milionů a budova musela být stržena. "Vyšetřování požáru stále probíhá a případ ještě nebyl uzavřen," poznamenává Predrag Bilić, ředitel výrobního závodu Bidfood v Kralupech nad Vltavou, a doplňuje: "Nicméně už 21 dnů po této nešťastné události se nám podařilo obnovit výrobu v provizorních prostorech."

 

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

 

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

 

Přípravy na stavbu nové budovy byly zahájeny ihned po odklizení trosek v lednu 2021 a naplno se vše rozběhlo v květnu, kdy bylo vydáno stavební povolení. "Nová balírna čerstvých ryb má plochu 2 500 m², což je o 1 000 metrů více než měla původní. Celý objekt včetně nových strojů a technologií nás vyšel na 400 milionů korun," říká Predrag Bilić. Nová budova je již zkolaudována a provoz bude zahájen 7. července. Kromě balírny čerstvých ryb jsou v novém objektu ještě nové šatny a sociální zázemí pro zaměstnance, sklad obalových materiálů, šoker, prostory údržby a balírna s expedicí masa. 

 

Nové prostory, které umožní navýšit kapacitu výroby ryb až o 50 % oproti původnímu shořelému provozu, jsou zároveň úspornější. "Při výstavbě jsme kladli důraz na ekologičnost a bezpečnost objektu. Je zde led osvícení, samozhasínání a nejmodernější protipožární systém," vyjmenovává Predrag Bilić a dodává: "Zároveň jsme investovali do větší automatizace výroby a nejmodernějších strojů."

 

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

 

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

 

Poptávka po rybách neroste, ale je problém je zajistit

Zatímco v posledních letech zájem o ryby stoupal, nyní poptávku přibrzdila inflace. "Spotřeba ryb sice neklesá, ale lidé nad koupí více přemýšlejí. Dražší kousky nejsou to první, co dávají do košíku či si objednávají v restauracích," popisuje situaci Petr Čtrnáct z nákupního oddělení společnosti Bidfood, který zajišťuje čerstvé ryby pro výrobu. 

 

Většinu zpracovatelů a prodejců ryb teď ale mnohem více trápí jiný problém. Tím je nedostatek ryb na světových trzích, i proto často v obchodech chybí. Bidfood věří, že díky své silné pozici a navýšené kapacitě výroby dokáže mezeru na trhu zaplnit. "My máme přes 30 zahraničních dodavatelů a ryby nakupujeme přímo u chovatelů či dodavatelů, kteří se účastní rybích aukcí v přístavech. Díky tomu jsme schopni našim zákazníkům zajistit to, co chtějí," říká Petr Čtrnáct ze společnosti Bidfood, která má v sortimentu přes 40 druhů sladkovodních i mořských ryb, přičemž 90 % z nich pochází ze zahraničí a 10 % pak z Česka.

 

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

 

Bidfood v Kralupech otevřel novou balírnu ryb

 

Nejprodávanější čerstvou rybou je jak v maloobchodu, tak v gastronomii losos. "A to se hned tak nezmění," myslí si Petr Čtrnáct a uzavírá: "Ovšem v gastronomii už není jeho pozice tak dominantní. Stále častěji se v menu restaurací objevují i další ryby. K nim patří pstruh duhový, candát, tuňák, treska tmavá či obecná, pražma královská a mořský vlk."

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Bidfood Czech Republic s.r.o.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.