gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Led, koření barmanů

Led, koření barmanů

Led. Ingredience, kterou mnozí domácí barmani přehlížejí, a přitom je stejně důležitou součástí koktejlu jako alkohol. Nejenže udržuje teplotu nápoje, ale také ovlivňuje celkovou kvalitu drinku. Volba správného typu ledu napomůže spojit veškeré suroviny v jednu lahodnou směs. Patero práce s ledem

 

Není led jako led a velmi záleží, jaký typ do svého koktejlu použijete. Tvar a velikost ledu ovlivňuje, jak rychle se bude rozpouštět, a tedy jak moc vám drink naředí. Čím větší kostka ledu, tím pomaleji bude tát. Koktejl nebude vodnatý a vydrží déle studený.

 

Led, koření barmanů

 

V poslední době jsou na vzestupu tzv. RTD (ready to drink) koktejly. Některé bary nabízí své předmíchané koktejly v lahvičkách, které si můžete odnést s sebou a vychutnat v pohodlí domova. Vaší jedinou starostí je přidat do nich led. Tak to nepokazte a nezmařte úsilí barmanů vytvořit pro vás skvělý koktejl na doma. Dáváte přednost vlastnoručně vyšejkrovaným nápojům? Pak platí totéž. Neznehodnoťte svou snahu tím, že budete podceňovat úlohu ledu.

 

1. Na množství záleží

Barmani se často setkávají s otázkou, proč dávají do koktejlu tolik ledu. Možná jste si i vy sami někdy pomysleli, že jde o laciný trik, jak vám dát do velké sklenice méně nápoje. Věřte, že tomu tak není a že alkoholu i dalších složek je v daném drinku přesně tolik, kolik má být. Nikdo vás nechce ošidit. Právě naopak. A proto dostanete plnou sklenici ledu.

 

Led, koření barmanů

 

Ani doma s ledem nešetřete. Naplňte jím sklenici nebo šejkr až po okraj. Dostatečné množství ledu způsobí, že se jednotlivé kostky ochlazují o sebe navzájem, a tím pádem pomaleji tají. Typickým příkladem jsou jednoduché long drinky typu Cuba Libre nebo Gin & Tonic. Když se místo plné sklenice ledu budou v nápoji ztrácet dvě osamělé kostky, rychle zmizí. Roztají, nápoj vám příliš naředí a ten záhy zteplá.

 

2. Kvalita je důležitá

Existují různé typy ledu a přístrojů, které vám jej vyrobí. Naneštěstí levné domácí ledovače nejsou nejlepší volbou, jelikož kostky nastříkávané na spirálu jsou uvnitř duté. Takový led je nejméně kvalitní a do koktejlů takřka nepoužitelný. Tyto kostky rychle tají a navíc jsou křehké. Když je dáte do šejkru, rozlámou se a tají o to rychleji. Nápoj vám tak zbytečně naředí.

 

Samozřejmě je jen logické, že kvůli občasnému domácímu popíjení nebudete pořizovat profesionální výrobník ledu, který dokáže vytvořit pevné kostky. Variantou, k níž v některých případech sahá i řada profesionálních barmanů, je vyrobit si vlastní led. Ovlivníte tak jeho velikost, tvar a především kvalitu.

 

Led, koření barmanů

 

Na trhu dnes existuje plno silikonových forem na led. Stačí si vybrat, naplnit vodou a dát do mrazáku. Výhodou domácího ledu také je, že si jej můžete přizpůsobit dle své fantazie. Máte formu na ledové koule? Zkuste vodou zalít jedlý květ a vytvořit efektní dekoraci vašeho drinku. Nebo přidejte bylinky, které podtrhnou chuť ginu ve vašem G&T. Dozrálo vám čerstvé ovoce? Udělejte pyré, nalijte do formy na ledové kostky a nechte zmrazit. Následně dejte několik kostek do vinné sklenice a zalijte šumivým vínem. S touto variací na Bellini se blýsknete i sami před sebou.

 

3. Pozor na vodu

Ať už máte ledovač, nebo si led vyrábíte sami, věnujte pozornost vodě, kterou používáte. Čím více nečistot voda obsahuje, tím více se to projeví na vzhledu a chuti ledu. Je jen přirozené použít kohoutkovou vodu, ale její chuť se přenese i do ledu. A pokud v ní jsou drobné nečistoty, vytvoří se bublinky a led vám bude následně praskat. Alternativou je balená či filtrovaná voda, případně stačí vodu z kohoutku párkrát převařit.

 

4. Čerstvost především

Používejte čerstvý led. Možná vám toto spojení zní nesmyslně, ale má své opodstatnění. Do svého koktejlu dejte vždy led zrovna vytažený z mrazáku. Mokrý, tedy již částečně roztátý led, bude nadále rychle tát. A to, jak už víte, není žádoucí. I když celý večer pijete stejný koktejl, naplňte šejkr nebo sklenici pokaždé čerstvou dávku ledu. V opačném případě si drink zbytečně naředíte.

 

Led, koření barmanů

 

5. Typy ledu

Na velikosti a tvaru ledu rozhodně záleží. Různé typy ledu se totiž hodí do různých nápojů. Začněme standardními kostkami, které jsou univerzální a lze je použít téměř do každého nápoje. Jsou vhodné pro šejkrování, do koktejlů stavěných přímo ve sklenici a při dostatečném množství splní svůj účel i v míchací sklenici. Na domácí použití jsou tedy perfektní a nemusíte se zbytečně trápit několika různými formami na led. Jen nezapomeňte: nešetřete jimi.

 

Chcete-li v domácím barmanství postoupit na další úroveň, existují i jiné typy ledu. Velké ledové krychle jsou ideální do koktejlů s vyšším obsahem alkoholu jako Negroni či Old Fashioned. Pomaleji se rozpouštějí a umožňují vychutnat si destilát dříve, než se příliš naředí. Stále oblíbenější variantou jsou ledové koule. Ty zastanou totéž, co krychle, a tak jediný rozdíl spočívá v estetičnosti.

 

Led, koření barmanů

 

V určitých případech je vhodnější drcený led, například do většiny tiki koktejlů. Ledová tříšť jim dodá texturu a naředí tak akorát, aby nebyl drink příliš silný, ale získal svěží chuť. V domácích podmínkách je výroba drceného ledu vcelku jednoduchá, stačí ledové kostky zabalit do čisté utěrky a rozbít je pomocí paličky na maso. Nabízí se také mixér, ale část ledu se může rozpustit vlivem tepla motoru.

Zdroj: barstore.cz

Fotografie: Ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.