Filip Vracovský: Výchova kuchařů v Čechách
Tak nám to zase začíná. Zazvonilo, vítr fouknul do strnišť, meruňky na meníčku střídají houby… A nevím jak vy, ale já se těším.
Samozřejmě bych lhal, kdybych tvrdil, že mám kliku jen na zapálené studenty, kteří neváhají obětovat oboru to, co je třeba, a snaží se být lepší a lepší. Myslím, že tak tomu není na žádné škole. Naštěstí těch, kteří na první dobrou pochopí, že štěstí možná občas slepě sedne na vola, ale zvládnout řemeslo není otázkou štěstí, je pořád dost. U těch ostatních je třeba to brát jako výzvu a zkusit je oborem zaujmout.
Častokrát se stává, že z těch nejobtížnějších případů lotrů a darebaček se dá vykřesat klenot. Chce to jen maličkost: ve chvíli krize je nezabít ☺️. Mám v tomhle celkem výhodu. Sice se to zdá při pohledu na kalendář celkem dávno, ale pamatuji si vlastní průšvihy z dob učení jako by to bylo včera.
Byl to úplně jiný svět než dneska. Nicméně když si vzpomenu na pohlavek který občas přiletěl, kopanec do zadní části těla nebo chvíle, kdy jsem nad svými chybami přemýšlel pověšený za opasek v chlaďáku mezi vepřovýma půlkama… Vždycky šlo hlavně o to, abych se přestal chovat jako vůl. Dneska už vím, že jsem to (tedy chovat se jako vůl) uměl naprosto dokonale. Ono to ostatně k mládí patří. Každá generace si myslí, že je lepší, než ty předchozí. Mimo úplných zabedněnců pak všichni věkem pochopí, že je jen jiná. A také to, že je to naprosto v pořádku.
Co se ovšem nemění a o co se my kuchaři můžeme opřít jako o náš pevný bod ve vesmíru, jsou techniky zpracování surovin. Když je zvládneme, přidáme k nim něco z vlastních nápadů, moderní trendy a velký kus srdce… Vznikne víc než jen jídlo, je to umění na talíři! Něco, pro co nás mají ostatní rádi, co jim dělá radost a lepší den. V dnešní složité době to není zrovna málo.
Je úplně jedno jestli vaříme galavečeře pro prezidenty, degustační menu v "michelinkách" nebo zkoušíme nakrmit fabriku plnou makáčů v závodní jídelně. Zbraně, které spustí v našich strávnících kontrolku štěstí máme všichni vlastně stejné. Všem těm, kteří se pokouší kus toho umění předat, ale i těm, které máme něco naučit, nezbývá než popřát dobrý školní rok, dobrou mysl a veselé suroviny ☺️!
Díky a ahoj!
Váš Filip
Filip Vracovský
Fotografie: Ilustrační pod licencí C00