gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Zloději šli po archivních vínech za milióny

Zloději šli po archivních vínech za milióny

Vína v hodnotě více než 150.000 eur (3,75 milionu korun) ukradli v neděli v noci z luxusní restaurace v Madridu. Informoval o tom deník El País. Zloději si z podniku odnesli 132 lahví. Byla mezi nimi i archivní vína, například z roku 1925.

 

Jedná se o restauraci Coque, která má 2 michelinské hvězdy a kterou provozují bratři Sandovalové - Mario se stará o kuchyň, Diego o plac a Rafael je sommelier.

 

Víno, ilustrační obrazek

 

"Šli přímo po víně, nemáme informace, že by odnesli něco jiného," citoval El País policejní zdroj. Podle něj museli zloději dobře znát ahodnotu vín, ale také prostory, neboť po rozbití okna, jímž si pak otevřeli dveře vinotéky, se nerozezněl alarm.

 

Zatím není jasné, kolik zlodějů se do vinotéky restaurace s asi 30.000 lahvemi vloupalo. Muselo jít ale zřejmě o organizovanou skupinu, která má zajištěn odbyt pro tato luxusní vína. Cena jedné ukradené lahve vychází v průměru na asi 1140 eur (zhruba 28.400 Kč).

 

Víno, ilustrační obrazek

 

Přesnou škodu zatím restaurace vyčísluje. "Bude to ale určitě přes 150.000 eur," řekla mluvčí podniku Cristina Pérezová. Dodala, že restaurace má pochopitelně pojištění. Deník El Mundo odhadl cenu ukradených vín na asi 200.000 eur.

 

Zloději se do restaurace Coque dostali přes sousední lékárnu, která nyní není v provozu, protože její majitel odešel do důchodu. Přes ni se dostali zadním vchodem do restaurace, která je v pondělí zavřená. Majitelé proto na vloupání přišli až v úterý.

 

Víno, ilustrační obrazek

 

Spolumajitel restaurace Rafael Sandoval přes média vzkázal svým kolegům v oboru gastronomie, aby přijali maximální bezpečnostní opatření. "Je jasné, že existují organizované skupiny, které prodávají víno na černém trhu," uvedl.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: lustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.