gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Cestovní ruch je na úrovni před covidem. Ale co dál?

Cestovní ruch je na úrovni před covidem. Ale co dál?

Cestovní ruch v ČR po dvouletém covidovém útlumu ožil a v letošním třetím čtvrtletí téměř dosáhl na čísla z léta roku 2019, kdy jej ještě neovlivňovala epidemie koronaviru. Letos se v letních měsících v tuzemských hotelech, penzionech a kempech ubytovalo podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procenta víc, proti roku 2019 o tři procenta méně. Turisté v zemi strávili i více nocí. Dařilo se rovněž službám, jejichž tržby v daném období meziročně stouply o 6,9 procenta. Konec letošního roku tak optimistický kvůli zdražování a nejistotě mezi podnikateli i klienty podle odborníků už asi nebude.

 

Ve službách zaznamenala zvýšení tržeb všechna hlavní odvětví s výjimkou ubytování a stravování, kde klesly o 5,9 procenta. Naproti tomu cestovním agenturám a kancelářím tržby meziročně stouply o téměř 96 procent. Podle analytika Banky Creditas Petra Dufka jsou však reálné tržby služeb za svým vrcholem. "Hrozící recese se odrazí i na jejich výkonech a jediným, co je může v tuto chvíli podpořit, je silnější zahraniční cestovní ruch," sdělil.

 

Cestovní ruch, lustrační fotografie

 

V létě využilo služeb českých hromadných ubytovacích zařízení jednou tolik zahraničních turistů než o rok dříve, a to 2,5 milionu. Zároveň si cizinci pobyt v Česku prodloužili, když zde strávili 6,2 milionu nocí, o 98 procent více než v loňském třetím kvartále. Naproti tomu českých hostů a jejich noclehů meziročně ubylo o desetinu. V hotelech, penzionech a kempech se jich podle statistiků ubytovalo 4,8 milionu a strávili v nich 14,2 milionu nocí. Celkový počet přenocování turistů v ČR se v létě meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 20,4 milionu nocí.

 

Cestovní ruch, lustrační fotografie

 

Podle odborníků se změnila i skladba turistů. "Je tu stále výrazně méně těch nejbonitnějších, přibylo především turistů ze střední třídy. Dá se říci, že zahraniční turisté mnohem více šetří než před pandemií," soudí šéf zážitkového portálu Slevomat Ladislav Veselý.

 

Celkově se podle něj ale podařilo cestovnímu ruchu v ČR dostat z nuly na sto během jedné sezony. "Takto dramatický rychlý návrat na předpandemická čísla čekal asi málokdo. Půjde o vrchol celého roku, protože poslední čtvrtletí už tak optimistická čísla nepřinese. Důvody jsou zřejmé - zdražování a nejistá sezóna mnohých hoteliérů kvůli drahým energiím," uvedl Veselý na dotaz ČTK. Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček doplnil, že cestovní ruch se opět stává významnou součástí české ekonomiky.

 

Cestovní ruch, lustrační fotografie

 

Počet turistů se zvýšil v šesti regionech: v Praze, Středočeském, Karlovarském, Ústeckém, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Ve všech krajích se pak meziročně zvýšil počet zahraniční klientů, zatímco domácích hostů tam ubylo. Nejvyhledávanějším místem zůstala pro turisty Praha, kde se v létě ubytovalo přes 1,8 milionu lidí. Hlavním město bylo i jediným regionem, kde počet zahraničních hostů převýšil počet českých hostů. Proti období před pandemií bylo ale českých turistů v Praze výrazně více. "Jejich počet se oproti létu 2019 zvýšil o 32 procent," uvedla mluvčí městské firmy Prague City Tourism (PCT) Klára Janderová.

 

Češi v letních měsících nejvíc navštěvovali Jihomoravský a Jihočeský kraj.

 

Cestovní ruch, lustrační fotografie

 

S ohledem na jednotlivé typy ubytování nárůst počtu ubytovaných zaznamenaly hotely. V období od července do konce září přivítaly 4,2 milionu hostů, meziročně téměř o 24 procent více. Naproti tomu provozovatelé penzionů a kempů měli v tomto ohledu horší sezonu, hostů jim o více než šest procent ubylo.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: lustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.