Kde se rodí Fernet Stock
Je tomu již skoro 100 let, kdy světlo světa spatřil legendární Fernet Stock Original. S jeho výrobou začal Lionello Stock a podle dodnes tajného receptu s vysokým podílem ruční práce se v palírně Prádlo u Nepomuku vyrábí i nyní. Objevte s námi tajně střežená zákoutí výroby tohoto oblíbeného bitteru.
Kdo by neznal Fernet Stock. Legendární český bitter známe a máme rádi všichni a jen málokdo z nás si bez něj dokáže představit rodinné sešlosti, oslavy a party. Přes velkou oblibu a známost je však Fernet Stock od svého počátku až dodnes opředen řadou tajemství. K tomu největšímu patří přísně utajovaná receptura s obsahem 14 bylin z celého světa, jejíž přesné znění znají jen dva lidé na světě.
Jedním z nich je lety zkušená a znalá Master Distiller Kristina Demelová, která na jeho výrobu dohlíží v palírně Prádlo, kde všechno vzniká. "Já jsem v palírně vyrůstala, a kromě krátkých dob mých studií jsem se sem zpátky vrátila. Můj vztah k Prádlu i Fernetu je pro mě zkrátka srdeční záležitost, 37 let nádherné práce. Zažila jsem tu již mnohé a doufám, že tu ještě nějakou dobu vydržím," dodává s úsměvem Kristina.
Není to ale jen charakteristická chuť a nezaměnitelný charakter, díky kterému je Fernet Stock stále tím nejoblíbenějším bitterem v Česku. Na Fernet Stock si totiž konzumenti cení i velkého podílu ruční práce, nepozměněné receptury a přesného výrobního postupu, který se od jeho vzniku nezměnil a současný bitter je tak stejně poctivý a řemeslný, jako ten, který konzumenti pili před necelými sto lety.
Klasickou verzi Fernet Stock Original si vychutnají ti, kteří dávají přednost plné hořké bylinkové chuti a ty, kteří mají raději nasládlou chuť s dotekem svěžích citrusů, potěší citrusová verze - Fernet Stock Citrus, která je na trhu už 25 let a je určena pro ty, kteří si umí užívat života po všech stránkách ve společnosti.
Všechno to začíná v Prádle u Nepomuku – domově Fernet Stock
Slyšeli jste, že se Fernet Stock vyrábí v Plzni? Ale kdeže. Nejdůležitější fáze výroby totiž probíhají v palírně Prádlo. Zde se nachází nejen sklad bylin, ale i samotná továrna na výrobu Fernet Stock. A protože je jeho receptura přísně tajná, ani pytle s bylinkami, které se nacházejí ve skladu, nejsou popsány. Během skladování je přísně hlídána úroveň vlhkosti a teplota, aby bylinky měly ideální prostředí pro skladování a nehrozilo, že navlhnou a ztratí své chuťové vlastnosti. Ročně se tu naskladní okolo 100 tun bylin z celého světa. A protože i míra hořkosti se u bylinek proměňuje, třeba v závislosti na počasí, musí se neustále upravovat poměr bylinek ve výsledném Fernet Stock tak, aby chutnal stále stejně – tak, jak ho máme rádi.
A jak probíhá výroba? Vybrané byliny se nejprve ručně svážou, nadrtí a poté se nasypou do maceračních nádob, kde se alespoň 2 měsíce macerují v 60 % lihu. Poté, co vznikne nasycený roztok, jsou bylinky scezeny a filtrovány. Následně probíhá sjednocování šarží a tekutina odpočívá 4 měsíce v nerezovém tanku. Po čtyřech měsících je převezena do božkovské továrny v Plzni, kde se tekutina smíchá s melasovým lihem, vodou, karamelem a cukrem a zraje další 4 měsíce. Je to právě Plzeň, kde se Fernet Stock finalizuje. Po téměř rok trvajícím procesu nakonec odborníci po ochutnání určí, zda je Fernet Stock možné již stáčet do lahví, které poputují ke spotřebitelům.
A pokud vás zajímá, jak Fernet Stock v palírně Prádlo vzniká, podívejte se na video, kde objevíte jedno z tajemství výroby.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, fotografie: STOCK Plzeň-Božkov