Objednáme.eu

Kde se rodí Fernet Stock

Kde se rodí Fernet Stock

Je tomu již skoro 100 let, kdy světlo světa spatřil legendární Fernet Stock Original. S jeho výrobou začal Lionello Stock a podle dodnes tajného receptu s vysokým podílem ruční práce se v palírně Prádlo u Nepomuku vyrábí i nyní. Objevte s námi tajně střežená zákoutí výroby tohoto oblíbeného bitteru.

 

Kdo by neznal Fernet Stock. Legendární český bitter známe a máme rádi všichni a jen málokdo z nás si bez něj dokáže představit rodinné sešlosti, oslavy a party. Přes velkou oblibu a známost je však Fernet Stock od svého počátku až dodnes opředen řadou tajemství. K tomu největšímu patří přísně utajovaná receptura s obsahem 14 bylin z celého světa, jejíž přesné znění znají jen dva lidé na světě. 

 

Master Distiller Kristina Demelová

 

Jedním z nich je lety zkušená a znalá Master Distiller Kristina Demelová, která na jeho výrobu dohlíží v palírně Prádlo, kde všechno vzniká. "Já jsem v palírně vyrůstala, a kromě krátkých dob mých studií jsem se sem zpátky vrátila. Můj vztah k Prádlu i Fernetu je pro mě zkrátka srdeční záležitost, 37 let nádherné práce. Zažila jsem tu již mnohé a doufám, že tu ještě nějakou dobu vydržím," dodává s úsměvem Kristina.

 

Kde se rodí Fernet Stock

 

Není to ale jen charakteristická chuť a nezaměnitelný charakter, díky kterému je Fernet Stock stále tím nejoblíbenějším bitterem v Česku. Na Fernet Stock si totiž konzumenti cení i velkého podílu ruční práce, nepozměněné receptury a přesného výrobního postupu, který se od jeho vzniku nezměnil a současný bitter je tak stejně poctivý a řemeslný, jako ten, který konzumenti pili před necelými sto lety.

 

Kde se rodí Fernet Stock

 

Klasickou verzi Fernet Stock Original si vychutnají ti, kteří dávají přednost plné hořké bylinkové chuti a ty, kteří mají raději nasládlou chuť s dotekem svěžích citrusů, potěší citrusová verze - Fernet Stock Citrus, která je na trhu už 25 let a je určena pro ty, kteří si umí užívat života po všech stránkách ve společnosti. 

 

Kde se rodí Fernet Stock

 

Všechno to začíná v Prádle u Nepomuku – domově Fernet Stock

Slyšeli jste, že se Fernet Stock vyrábí v Plzni? Ale kdeže. Nejdůležitější fáze výroby totiž probíhají v palírně Prádlo. Zde se nachází nejen sklad bylin, ale i samotná továrna na výrobu Fernet Stock. A protože je jeho receptura přísně tajná, ani pytle s bylinkami, které se nacházejí ve skladu, nejsou popsány. Během skladování je přísně hlídána úroveň vlhkosti a teplota, aby bylinky měly ideální prostředí pro skladování a nehrozilo, že navlhnou a ztratí své chuťové vlastnosti. Ročně se tu naskladní okolo 100 tun bylin z celého světa. A protože i míra hořkosti se u bylinek proměňuje, třeba v závislosti na počasí, musí se neustále upravovat poměr bylinek ve výsledném Fernet Stock tak, aby chutnal stále stejně – tak, jak ho máme rádi. 

 

Kde se rodí Fernet Stock

 

A jak probíhá výroba? Vybrané byliny se nejprve ručně svážou, nadrtí a poté se nasypou do maceračních nádob, kde se alespoň 2 měsíce macerují v 60 % lihu. Poté, co vznikne nasycený roztok, jsou bylinky scezeny a filtrovány. Následně probíhá sjednocování šarží a tekutina odpočívá 4 měsíce v nerezovém tanku. Po čtyřech měsících je převezena do božkovské továrny v Plzni, kde se tekutina smíchá s melasovým lihem, vodou, karamelem a cukrem a zraje další 4 měsíce. Je to právě Plzeň, kde se Fernet Stock finalizuje. Po téměř rok trvajícím procesu nakonec odborníci po ochutnání určí, zda je Fernet Stock možné již stáčet do lahví, které poputují ke spotřebitelům.

 

Kde se rodí Fernet Stock

 

A pokud vás zajímá, jak Fernet Stock v palírně Prádlo vzniká, podívejte se na video, kde objevíte jedno z tajemství výroby.

 

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: STOCK Plzeň-Božkov

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.