V Česku vloni přibylo minimum restaurací
V ČR od začátku roku vzniklo 716 restaurací, což je nejméně za deset let a téměř o tři čtvrtiny méně než v rekordním roce 2016. Zároveň zaniklo 424 provozoven, o 44 procent víc než v roce 2016, ale nejméně od roku 2019.
Vyplývá to z databází poradenské firmy Dun & Bradstreet. Podle ní v ČR aktuálně podniká 23.211 restaurací, společností s ručením omezeným nebo akciových společností.
"Provozovatelé stravovacích zařízení jsou v kleštích. Vysoké ceny energií, surovin a dalších vstupů je, na jedné straně, nutí zdražovat, tím ale, na straně druhé, přicházejí o zákazníky, kteří nechtějí nebo nemohou nárůst cen akceptovat. Pro některé podniky to může mít fatální následky," popsala současný vývoj na trhu analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
Vedle právnických osob je podle firmy v gastronomickém byznysu registrováno 110.973 živnostníků. Jejich celkový počet od roku 2020 mírně klesá a současně roste podíl spících subjektů. Zatímco v roce 2020 bylo na trhu 112.488 osob samostatně výdělečně činných podnikajících ve stravování a pohostinství a počet neaktivních podnikatelů dosahoval 56 procent, aktuálně počet neaktivních subjektů přesáhl 57 procent. Počet aktivních podnikatelů tak klesl o 2262, dodala společnost.
Vývoj počtu firem (s.r.o. a a.s.) s předmětem činnosti stravování a pohostinství (NACE 56):
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, tabulka: ČTK / Dun & Bradstreet
Fotografie: lustrační pod licencí C00