Co se to děje? Nejlepší italská restaurace je vegetariánská!
Pokud si hosté restaurace, která byla nedávno vyhlášena za nejlepší v Itálii, myslí, že jim budou servírovány luxusní verze klasických masových a rybích pokrmů, budou překvapeni.
V restauraci Reale, v bývalém klášteře v Castel di Sangro uprostřed Apenin ve východní části italského regionu Abruzzo, je degustační menu vegetariánské. Představuje tak výraznou změnu oproti tradiční místní gastronomii.
Šéfkuchař restaurace Reale Niko Romito, který už získal tři michelinské hvězdy a titul Evropský šéfkuchař roku, teď obdržel i ocenění historického průvodce po restauračních zařízeních v Itálii Gambero Rosso - tři vidličky a skóre 96\100, nejlepší ze všech hodnocenych podniků.
"Učinili jsme radikální rozhodnutí nabízet vegetariánské degustační menu," uvedl Niko pro CNN. "Získat i přesto ocenění Gambero Rosso znamená, že posuzovatelé chápou naši práci a význam změny, do které jsme se pustili. Je to, jako bychom teď psali novou stránku; naše jídla a styl v gastronomické literatuře neexistují. Je to nový adrenalin, nová energie."
Podnik leží mezi mořem a horami a jeho mladému týmu se podařilo využít fascinující kulinářské tradice izolovaného regionu, k nimž patří i podzimní sběr hub a pěstování šafránu.
Kuchyně Reale tak nově interpretuje italskou gastronomii. Její kuchaři čistí brokolici, zbavují ji vnějších listů, ale místo aby je vyhodili, používají je jako hlavní hvězdu jednoho z hlavních jídel nového vegetariánského degustačního menu. Tím však posouvání hranic nekončí. Kromě butikového hotelu a gastronomické školy se na pozemku restaurace nachází i experimentální vinice odrůdy Pecorino (ano, je to i víno, nejen sýr - pozn. GastroJobs.cz).
"Je to ideální místo", dodává Romito. "Jsme v Castel di Sangro v Abruzzu, nejzelenějším regionu Evropy, obklopeni přírodou. Zelenina to vše reprezentuje. Říkal jsem si, že když to neudělám já, kdo jiný to udělá? Je přirozenější, že to dělám v takovém prostředí než někdo v centru Milána. Odráží to všechno, co máme kolem sebe!"
Za sebe můžeme jen říct, že bychom ještě nedávno vůbec nevěřili, že je něco takového možné!
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: CNN
Fotografie: https://www.nikoromito.com/, © Andrea Straccini