Redzepi zavře Nomu: "Takhle už to dál nejde!"
Noma, kodaňská restaurace oceněná třemi michelinskými hvězdičkami, která je považována za jednu z nejlepších na světě, ukončí svou činnost do roku 2024. Její zakladatel, šéfkuchař Rene Redzepi, napsal na své stránce na Instagramu: "Zima 2024 bude poslední sezónou Nomy, jak ji známe. Začínáme novou kapitolu: noma 3.0."
V rozhovoru pro New York Times Redzepi uznal, že model fine diningu, který pomáhal vytvořit, již není udržitelný.
Rene Redzepi at taste London June 2014
Brian Minkoff-London Pixels, CC BY-SA 3.0
Degustační menu Nomy, které zahrnuje pokrmy jako grilované sobí srdce na lůžku z čerstvých borovic a šafránovou zmrzlinu v misce z včelího vosku, přijde na zhruba 9.000 korun (375 eur) na osobu (bez nápojů), takže to není levný večer.
Instagram nomacph
To a skutečnost, že provoz restaurace je extrémně náročný na pracovní sílu, může znamenat konec dobrého stravování ve stylu Noma, jak ho známe.
Noma Exterior - 4831165333.jpg
Studio Sarah Lou, CC BY 2.0
Redzepi řekl, že dlouhá a vyčerpávající pracovní doba a navíc částka potřebná na spravedlivé odměňování zaměstnanců je neúnosná. Řekl: "Musíme toto odvětví zcela přehodnotit. Je to prostě příliš tvrdé a musíme pracovat jiným způsobem."
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: The Scotman, The New York Times
Fotografie (neni-li uvedeno jinak): ilustrační pod licencí C00