gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Česko se vraci do soutěže Bocuse d'Or

Česko se vraci do soutěže Bocuse d'Or

Národní kolo kuchařské soutěže Bocuse D'or se bude konat od 4. do 6. května v pražském O2 universe. Na tiskové konferenci to dnes uvedli organizátoři soutěže. 

 

Profesionální kuchaři se mohou přihlásit do 28. února přes internetové stránky soutěže. Členové české Akademie Bocuse D'or vyberou 12 finalistů, ze kterých vzejde vítěz, který se zúčastní evropského kola klání. Finálové světové kolo soutěže se uskuteční příští rok v Lyonu.

 

Kuchaři, kteří se chtějí soutěže zúčastnit, musí spolu s přihláškou zastal originální recepturu. Zadání je připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu je králičí hřbet nebo králičí stehno, účastníci soutěže budou připravovat také vegetariánské jídlo s využitím brambor a česneku. Budou mít pět hodin a 35 minut na přípravu pokrmů, jejich jídla bude hodnotit 30 porotců.

 

Česko se vraci do souteže Bocuse d'Or

 

Akademii tvoří řada českých šéfkuchařů, například výkonný ředitel Českého gastronomického institutu a prezident akademie Marek Fichtner, šéfkuchař Filip Sajler, manažer národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů Tomáš Popp nebo Zdeněk Pohlreich.

 

Sajler, který je generálním sekretářem akademie, dnes řekl, že plánují oslovovat i konkrétní lidi z oboru, kteří by se soutěže mohli zúčastnil. "Budeme chtít, aby každý akademik někoho navrhl," doplnil.

 

Soutěž založil v roce 1987 francouzský šéfkuchař Paul Bocuse s cílem rozšířit povědomí o mimořádné oddanosti a tvrdé práci kuchařů při přípravě nejlepších pokrmů. Do finále se každoročně dostane 24 zemí, týmy se vždy skládají z jednoho kuchaře a jednoho asistenta.

 

Letošním vítězem se stal zástupce Dánska

 

Finále se z ČR naposledy v roce 2009 zúčastnil Jan Všetečka, který tehdy vařil v restauraci Kampa Park. Sajler uvedl, že akademie chce účastníky soutěže v přípravě na národní finále podporovat, pro účastníky má připravné například kuchařská studia. Podpořit chtějí i vítěze národního kola na evropské kolo. Dodal, že organizátoři vyjednávají také o případné podpoře soutěže od státu, což je podle něj běžné v řadě zemí, které do soutěže vysílají své kuchaře. Organizátoři také plánují, že další národní kolo by se mohlo konat za dva roky znovu.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: bocusedor.com 

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.