gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Lukáš Pytloun: Airbnb se nebojíme

Lukáš Pytloun: Airbnb se nebojíme

Pokoj od 500 korun i luxusní chalupu v Jizerských horách za 12.000 korun na noc je možné pronajmout v Libereckém kraji prostřednictvím aplikace Airbnb. Na výběr jsou stovky míst. Pro čtyřhvězdičkové hotely to konkurence není, ale v případě hotelů nižších kategorií, apartmánů nebo penzionů určitě, řekl ČTK majitel řetězce Pytloun hotels Lukáš Pytloun, který provozuje 15 hotelů, penzionů a apartmánových domů v Libereckém kraji, Praze a Krušných horách.

 

Krátkodobé pronájmy přes Airbnb, Booking a další weby jsou dnes významnou součástí turistického sektoru v Evropské unii, podle Evropské komise letos tvoří asi čtvrtinu veškeré nabídky ubytování pro turisty. Airbnb funguje už 15 let, i Pytloun využíval platformu k pronájmu zejména apartmánů, v minulých letech ji ale opustil. Teď s oživením cestovního ruchu se zase plánuje vrátit. "I spousta hotelů inzeruje na Airbnb, je to další z kanálů, jak oslovit zákazníka," doplnil hoteliér.

 

Hoteliér Lukáš Pytloun, zdroj Pytloun Hotels

 

 Levnější krátkodobé pronájmy zejména bytů volí podle Pytlouna hlavně početnější rodiny nebo skupiny turistů, protože hotely většinou tak velké pokoje nemají. "Hlavně v Praze musí být ale pro sousedy nepříjemné, když se v bytě vedle nich každé tři dny mění osazenstvo," poznamenal. Za velkou konkurenci občasné pronajímatele hoteliér nepovažuje, nelíbí se mu ale, že často neplatí z příjmů daně a neodvádějí obcím poplatky za ubytování. I díky tomu mohou nabízet nižší ceny než ubytovatelé, kteří daně a poplatky poctivě platí.

 

Pytloun Wellness Hotel Harrachov, zdroj Pytloun Hotels

 

Třeba v oblíbeném krkonošském středisku Harrachov na Jablonecku se ale na ubytovávání turistů v apartmánech "načerno" zaměřili a dokážou se mu poměrně úspěšně bránit. Pomohla v tom kromě jiného slevová karta hosta Harrachov Card, kterou turisté ubytovaní v hotelech a penzionech dostávají zdarma. "Návštěvníci to od ubytovatelů vyžadují, pokud ale pronajímatel není registrovaný a neodvádí za hosty poplatky, karty pro ně nemá," řekl ČTK starosta Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

 

Harrachov, ilustrační fotografie

 

Harrachov patří k největším krkonošským střediskům v Libereckém kraji. Město má 1400 stálých obyvatel a podle údajů z Českého statistického úřadu 85 registrovaných ubytovacích zařízení se zhruba 4340 lůžky. Ubytovací kapacity jsou ale ve skutečnosti výrazně vyšší, ve městě jsou totiž desítky apartmánových bytů a většinu z nich vlastníci také pronajímají. Právě na takové pronájmy, za které v minulosti vlastníci neodváděli poplatky, se podle starosty v Harrachově zaměřili.

 

Airbnb, ilustrační fotografie

 

"Přijali jsme novou kolegyni, která dříve sama pronajímala, takže se ve všech těch systémech vyzná," řekl Vašíček. Město si ubytovatele i prověřuje tak, že si pobyty objednává, dokáže tak odhalit ubytovatele, kteří se poplatkům vyhýbají. U nových projektů apartmánového bydlení jedná podle starosty město přímo s developery a nové vlastníky pak oslovuje a uzavírá s nimi smlouvy na odpad i registraci do systému na ubytování. I díky tomu se letos podle Vašíčka příjmy z poplatků za pobyt za prvních šest měsíců v Harrachově zvýšily ve srovnání s loňský rokem o milion korun.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie:Canva, Pytloun Hotels, ilustrační fotografie pod licencí CC0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.