gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

V Bellevue lanýži nešetří

V Bellevue lanýži nešetří

V Praze asi není restaurace, která by nakupovala větší množství lanýžů než Bellevue. ČTK to dnes v rozhovoru řekl její manažer František Novák. Podnik zvítězil v Maurerově výběru. Podle Nováka se Zátiší Group, do které podnik patří, chystá v příštím roce otevřít další restauraci v Praze 1.

 

Lanýžové menu podle Nováka nabízí restaurace 12 let, vždycky v druhé polovině listopadu. "Musím říct, že jsme asi v Praze jediní, kdo má takovou spotřebu lanýžů. Koupíme šest až sedm kilo bílých a sedm osm kilo černých lanýžů na tuhle akci. To myslím, že nikdo jiný nekupuje," uvedl manažer. Řada hostů restaurace tak na tuto čtrnáctidenní událost přichází několik let po sobě.

 

Bellevue kromě výhledu nabízí i špičkové jídlo

 

Manažer také vyzdvihl, že na rozdíl od mnoha jiných restaurací nedávají lanýže do jídla v úsporném režimu, ale že pokrm jimi doslova zastrouhají. Pětichodové menu, jehož součástí je například hovězí carne cruda, piemontské těstoviny tajarin, mořský ďas s rizotem nebo telecí svíčková s foie gras a topinamburovým pyré, stojí v tomto podniku s výhledem na Pražský hrad 2950 korun.

 

Manažer restaurace Bellevue ňufá k lanýžům

 

Právě těstoviny s lanýžem manažer restaurace doporučuje hostům i mimo lanýžové týdny. Na kilogram mouky se do těstovin tajarin používá 18 žloutků. "Je to doopravdy vaječné a na to se strouhá bílý lanýž. Je to prostě super, to bych dokázal jíst pořád," dodal Novák.

 

Restaurace se podle něj snaží menu udělat tak, aby se hosté vraceli. "Máme štamgasty, lidi, kteří k nám chodí každý týden. A potom je zde okruh lidí, kteří přijdou třikrát nebo čtyřikrát do roka při speciální příležitosti, jako je oslava nebo byznys," dodal. Část klientů je podle něj také ze zahraničí.

 

Tajarin těstoviny, bílé lanýže

 

Sám nedokázal odhadnout, proč se letos Bellevue, která dříve dosáhla na bronzovou příčku v Maurerově výběru, dostala do jeho čela. "Rozdíly mezi top deseti restauracemi jsou docela malé. Letos se to posunulo k našemu dobru, abychom se dostali tam, kam jsme se dostali. Myslím, že rozdíl mezi prvním a třetím místem je doopravdy malinký. Snažíme se mít konzistentní kvalitu," dodal.

 

 Telecí svíčková, foie gras, topinamburové pyré, lanýžová omáčka, bílé lanýže

 

Zátiší Group se v příštím roce chystá otevřít další restauraci na Starém Městě, nejspíš ale podle něj nepůjde o ten nejvyšší "fine dining", ale o "casual dining". "Aby se tam lidé cítili špičkově, ale aby to zároveň nebylo příliš honosné. Aby ta atmosféra byla uvolněná, to si myslím, že je teď takový trend a lidé to vyhledávají," uzavřel.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: restaurace Bellevue

 

Chtěli byste pracovat v týmu restaurace Bellevue, v některém z jejích sesterských podniků (V Zátiší, Mlýnec, Žofín Garden), ve firemních a byznysových kantýnách nebo pro Zátiší Catering ze stejné skupiny? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.