Ještěže se toho nedožil monsieur Paul!
Letošní vydání michelinského průvodce pro Francii sice spatří světlo světa až 27. ledna, ale některé pikantní novinky z něj už unikly. Největším překvapením je hodnocení restaurace Auberge du Pont de Collonges.
Rodinný podnik jednoho z největších světových kuchařů Paula Bocuse (1926-2018), který teď provozují jeho potomci, poprvé od roku 1965 nedostane 3 hvězdičky, ale jenom dvě. Informoval o tom včera francouzský tisk za použití titulků jako "bomba", "šok" nebo "zemětřesení". Michelin dnes nové hodnocení potvrdil.
Zprávu včera rodině Bocuse, managementu restaurace a šéfkuchařům přijel osobně sdělit mezinárodní ředitel slavného průvodce Gwendal Poullennec. Údajně přitom uvedl, že se jednalo o kolektivní rozhodnutí, které nebylo snadné, ale "... restaurace se hodnotí za uplynulý rok, nikoliv za celou svou historii. Auberge du Pont de Collonges je stále výjimečným podnikem, ale na 3 hvězdy to nestačí."
Restaurace se nachází v domě, ve kterém se Paul Bocuse narodil, kde strávil značnou část život a 20. ledna 2018 tam také zemřel. Pro milovníky gastronomie z celého světa se Auberge du Pont de Collonges stala takřka poutním místem. Přísným michelinským inspektorům někdejší lesk a sláva ale očividně nestačí. "Monsieur Paul" ke konci svého dlouhého života už do chodu restaurace bezprostředně nezasahoval a zdálo se, že jeho smrt nebude mít na kvalitu služeb zásadní vliv. O to větší zklamání to teď musí být pro všechny zúčastněné.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: LePoint.fr
Fotografie: Auberge du Pont de Collonges